Utrecht stuurt komende weken meer handhavers naar Lombok
Er gaat voorlopig geen extra geld naar veiligheid in de stad Utrecht, ondanks de vele geweldsincidenten van de laatste maanden. Wel worden in Lombok, waar meerdere schietpartijen plaatsvonden, minimaal enkele weken extra handhavers ingezet. Doel is onder meer om intimiderend gedrag, dubbel parkeren en agressie aan te pakken.
Dat is de uitkomst van een spoeddebat donderdagavond, op verzoek van oppositiepartijen VVD, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht (SBU), over de verschillende veiligheidsincidenten die zich onlangs hebben voorgedaan in de stad. Zo waren er schietpartijen in Lombok, Zuilen en Ondiep. Ook werd een handgranaat aangetroffen in Overvecht en was er een overval met vuurwapen in Hoograven.
In 2018 hebben bewoners in Kanaleneiland-Zuid gevraagd om extra handhavers voor de veiligheid van hun kinderen. Die extra handhavers hebben ze niet gekregen, maar wel extra moestuintjes
Vooral de rechtse oppositiepartijen bezigden stevige taal over de ‘geweldsspiraal’ waarin de stad Utrecht de laatste maanden lijkt te zijn beland. Cees Bos van SBU sprak over Utrecht als een ‘Palermo aan de Vecht’, verwijzend naar de Italiaanse stad op het eiland Sicilië, die bekendstaat om zijn criminaliteit. PVV’er Henk van Deún zei over de incidenten: „Het is genoeg, we moeten nu laten zien: tot hier en niet verder.”
Raadslid Queeny Rajkowski van de VVD bestempelde de incidenten als ‘ontwrichtend geweld’. De partij stelde samen met de PVV, CDA en de SBU voor om fors meer geld te investeren in veiligheid, om dit onder meer te kunnen besteden aan handhavers op straat. „In 2018 hebben bewoners in Kanaleneiland-Zuid gevraagd om extra handhavers voor de veiligheid van hun kinderen. Die extra handhavers hebben ze niet gekregen, maar wel extra moestuintjes.”
De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie nuanceerden het beeld van Utrecht als gevaarlijke stad. Zo zei GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer, die zelf in Lombok woont, dat het nu echt niet zo is dat de wijk een ‘no-goarea’ is geworden. De Boer zei tegelijkertijd wel zich zorgen te maken over ondermijning, drugshandel en geweldsincidenten in de hele stad. „Als inwoner van Lombok zie ik dit in mijn wijk de laatste jaren erger worden.”
Zak geld
Alleen lost volgens GroenLinks en de andere twee coalitiepartijen nu meer geld uitrekken voor veiligheid deze problemen niet meteen op. „Want wat gaan we doen met meer geld?”, zei De Boer. „Als er echt iets gebeurt willen we agenten inschakelen, maar daar is landelijk op bezuinigd. Dus dat lossen we hier niet op in deze raadszaal, dat is iets voor Den Haag. We hebben liever een gerichte, effectieve aanpak dan nu een zak geld voor een schot hagel.”
Met ‘een gerichte aanpak’ doelde De Boer vooral op de herinrichtingsplannen van de Kanaalstraat en Damstraat, waarbij de openbare ruimte wordt opgeknapt en er wordt geïnvesteerd in veiligheid, jongerenwerk en werkgelegenheid. Burgemeester Jan van Zanen komt ook na de zomer nog met een uitgebreid plan voor de aanpak van ondermijning, waar ook al geld voor is gereserveerd. Van Zanen zei dat de onderzoeken over de incidenten nog lopen en sprak zijn zorg uit over de verjonging van de drugscene.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Primeur voor Utrecht: studentenpartij levert wethouder, 25-jarige Eva Oosters voorgedragen
In navolging van Delft levert nu ook de studentenpartij in Utrecht een wethouder. De 25-jarige Eva Oosters is door haar partij Student & Starter voorgedragen. Het besturen is haar met de paplepel ingegoten: haar vader is in Utrecht commissaris van de Koning. -
PREMIUMUPDATE
Dat OM dood van Jacky (22) verdachten niet aanrekent, wil er bij nabestaanden niet in
-
Advocaat waarschuwt schoolpleinvloggers: ‘Vraag eerst ouders om toestemming, voordat je kind filmt’
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Oud-voorzitter NOC*NSF Mickey Huibregtsen overleden
In zijn woonplaats Bilthoven is Mickey Huibregtsen (82) overleden. Zijn familie meldt dat in een rouwadvertentie in NRC. Huibregtsen werd bekend als voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, dat in 1993 fuseerde met de Nederlandse Sport Federatie tot sportkoepel NOC*NSF. -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
In samenwerking met indebuurt Utrecht