Volledig scherm
Duncan Laurence won dit jaar het Eurovisie Songfestival. © ANP

Utrecht stuurt Songfestival-bidbook per fietskoerier naar Hilversum

Het is vandaag D-day voor de vijf Nederlandse steden die strijden om de organisatie van het Eurovisie Songfestival in 2020. Rond het middaguur moet elke stad bij omroeporganisatie NPO in Hilversum een bidbook inleveren met de plannen. Utrecht doet dat met een fietskoerier.

Den Bosch, Arnhem, Rotterdam en Maastricht sturen een (zware) bestuurlijke delegatie naar het Mediapark.  Na een korte feestelijke presentatie overhandigt een burgemeester of wethouder het bidbook aan bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO. Op de komst van Utrecht rekent de NPO niet. Utrecht stuurt geen bestuurder naar Hilversum, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. ,,Wij doen het anders. Dat past bij Utrecht.’’ Rond 09.00 uur wordt de fietskoerier uitgezwaaid vanaf het Domplein.

Er zijn meer verschillen tussen Utrecht en de andere vier steden die volgend jaar het Songfestival willen organiseren. In Den Bosch, Arnhem, Rotterdam en Maastricht steunt de lokale politiek de kandidatuur voluit. De gemeente Rotterdam gaat ervan uit dat de organisatie de stad ongeveer 15 miljoen euro kost.  Rotterdam stelt dat deze uitgave het waard is. ,,Ik denk dat het organiseren van het Songfestival gelijk staat aan 15 à 20 jaar city-marketing ,’’ zei burgemeester Aboutaleb eerder. De provincie Zuid-Holland steunt de kandidatuur van Rotterdam met een miljoen euro. De gemeenteraden van Arnhem en Den Bosch hebben ook geld over voor het Songfestival. Hoeveel is nog geheim. 

Geen geld

In Utrecht is niet door de gemeenteraad vergaderd over een bijdrage. Ook Provinciale Staten hebben geen geld vrijgemaakt. Een belronde van deze krant leerde vorige week dat een meerderheid van de Utrechtse politiek geen geld in het Songfestival wil steken.  

De terughoudende opstelling van de Utrechtse politiek zette eerder kwaad bloed bij songfestivalkenner Cornald Maas. Volgens Maas, die al jarenlang commentaar geeft bij het festival, verdient Utrecht het evenement niet.  ,,De kans om je land (en stad), 44 jaar na de laatste overwinning, voor heel Europa zinnenprikkelend en grensverleggend op de kaart te zetten afdoen als een ‘feestje’, twitterde de songfestivalkenner. ,,Met zo’n verhaal verdien je het songfestival ook niet.’’

Voorjaarsnota

Maas reageerde op uitspraken van SP’er Tim Schipper, die geen zin heeft om veel geld in de organisatie van het songfestival te steken. ,,We hebben een voorjaarsnota die met plakband aan elkaar hangt, het geld is op’’,  zei Schipper. ,,Ik heb geen zin om een bedrag van onbekende grootte uit te trekken voor dit feestje.”

De Jaarbeurs en het Utrechtse college van burgemeester en wethouders laten zich door alle kritiek niet weerhouden en dienen morgen hún plannen in voor het songfestival. Vervolgens is het afwachten. De beslissing welke Nederlandse stad volgend jaar het Songfestival mag organiseren, valt aan het eind van de zomer.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht