Volledig scherm
Lot van Hooijdonk bij een verkeersexamen in Utrecht afgelopen april. © AD

Utrecht teleurgesteld over uitblijven rijksbijdrage voor bereikbaarheid stad

GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit) is verrast dat het Rijk nog geen toezeggingen wil doen over forse investeringen die nodig zijn om de stad Utrecht bereikbaar te houden. „Wij maken ons zorgen, omdat de groei van de stad wel forse investeringen vraagt.”

Van Hooijdonk sprak onlangs met bestuurders in Den Haag over het belang van investeringen, omdat Utrecht de snelst groeiende stedelijke regio van Nederland is. „Mensen willen hier wonen en werken. Het aantal woningen en het aantal arbeidsplaatsen stijgt in de regio in ruim 20 jaar met meer dan dertig procent. Dat betekent vijftig- tot zestigduizend woningen in de stad en honderdduizend in de regio. De bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad komen zwaar onder druk te staan als we niet investeren in een goed netwerk voor fiets en openbaar vervoer in en om de stad.”

Tot teleurstelling van de wethouder wil het Rijk echter nog geen harde financiële toezeggingen doen. Het Rijk stelt vooralsnog een klein bedrag beschikbaar, terwijl er in ieder geval voor de middellange termijn (tot 2030) miljoenen nodig zijn. „Het gaat tot 2030 vooral om de bereikbaarheid aan de zuidoostkant van de stad, de Merwedekanaalzone tot aan het Utrecht Science Park (de Uithof, red).”

Toezeggingen

Quote

We gaan nu ons stinkende best doen om het Rijk alsnog te overtuigen van de noodzaak van investerin­gen

Wethouder Lot van Hooijdonk

De minister en staatssecretaris hebben volgens de wethouder laten weten eerst een landelijk beeld te willen hebben van alle benodigde mobiliteitsvraagstukken voordat ze toezeggingen doen aan regio’s.

De ‘ontoereikende’ financiële bijdrage die nu beschikbaar is gesteld, past wat Van Hooijdonk betreft niet bij het beeld dat in het Regeerakkoord wordt geschetst over de aanpak van de bereikbaarheid aan die kant van de stad. „We gaan nu met meerdere partijen ons stinkende best doen om het Rijk alsnog te overtuigen van de noodzaak. Wij werken de komende tijd het financiële plaatje verder uit. In het najaar volgt er dan mogelijk alsnog een beslissing bij het Rijk over de investeringen.”

De gemeente trekt samen op met onder meer de provincie Utrecht. Gedeputeerde Dennis Straat liet vanmiddag in een commissie van Provinciale Staten weten dat ‘er op dit moment niet meer mogelijk was’. „Het financieringsvraagstuk is lastig voor het Rijk. Maar de urgentie van de Utrechtse regio is goed overgekomen. We hebben een goede start met elkaar gemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht