Volledig scherm
Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht. © Marnix Schmidt

Utrecht telt 17.000 mbo’ers en die krijgen een steuntje in de rug

Utrechtse mbo’ers kunnen de komende jaren op ruime steun van de gemeente rekenen. Met een actieplan dat vandaag is gepresenteerd, wil de stad onder meer het middelbaar beroepsonderwijs beter laten aansluiten op het bedrijfsleven en mbo’ers onderdeel maken van het studentenleven.

GroenLinks, D66 en ChristenUnie spraken vorig jaar in het coalitieakkoord af het mbo in de schijnwerpers te zetten onder het motto ‘daar worden studenten opgeleid voor de banen van de toekomst’. De vier Utrechtse mbo’s tellen samen meer dan 17.000 studenten, verspreid over een brede waaier aan opleidingen.

In het mbo-actieplan ‘Sterk Utrechts mbo’ benoemt de gemeente vier ambities voor de komende jaren. In de eerste plaats moeten mbo’ers een podium krijgen. Ze moeten worden ingezet bij grote evenementen zoals de start van de Ronde van Spanje in 2020 en de viering van 900 jaar stadsrechten in 2022. Mbo’ers moeten ook onderdeel worden van het studentenleven in Utrecht. In navolging van hbo’ers en universitaire studenten zou voor mbo’ers een introductieperiode moeten worden opgezet.

Huisvesting

De tweede ambitie is het bieden van passende ondersteuning. Mbo’ers van 18 jaar moeten een beroep kunnen doen op studentenhuisvesting. Op alle mbo-locaties in de stad moet een laagdrempelig inloopcentrum komen waar studenten om hulp kunnen vragen. Een aantal mbo-locaties kent al zo’n plek.

De aansluiting van mbo-opleidingen op de regionale arbeidsmarkt is de derde ambitie. ,,Met de partners in stad en regio zetten we ons de komende jaren in om de werkgelegenheid te stimuleren en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten.’’ Utrecht wil het goede voorbeeld geven door het aantal stageplekken in de eigen organisatie te bevorderen. De gemeente wil het mbo betrekken bij de grootschalige bouwopgave voor de stad en de verduurzaming van bestaande en nieuwe woningen. Daarnaast moeten mbo’ers worden gestimuleerd voor kansrijke beroepsopleidingen te kiezen. 

Innovatieprijs

Het actieplan wil als vierde speerpunt de creativiteit en innovativiteit binnen het het mbo stimuleren. Hiervoor wordt onder meer een innovatieprijs in het leven geroepen.

D66-wethouder Klaas Verschuure, die het mbo in zijn portefeuille heeft, maakt binnenkort bekend hoeveel geld de gemeente uittrekt voor het mbo-actieplan. ,,We leveren boter bij de vis. Bij de voorjaarsnota wordt duidelijk om hoeveel geld het gaat.’’ Het belang om te investeren in het mbo in Utrecht staat voor Verschuure buiten kijf. ,,Zonder het mbo staat de stad stil. Op het Science Park werken bijvoorbeeld meer mbo’ers dan universitair opgeleiden. Dat weet bijna niemand.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht