Volledig scherm
© ANP

Utrecht versus Den Haag in strijd tegen sigaret, tussenstand: 1-0

Tussen het Utrechtse Hoograven en het Haagse Escamp woedt een gezonde strijd. Na een succesvolle oefenronde, is inmiddels de tweede ronde van de actie 'Stoppen met Roken' gestart, waarin deelnemers in groepsverband proberen de sigaret uit hun leven te bannen. „Het wedstrijdelement moet de deelnemers motiveren.”

Volledig scherm
De flyer van Hoograven stopt met roken. © Jellinek Utrecht

Organisatoren Jellinek en Indigo Haaglanden hopen aan de hand van zeven bijeenkomsten zoveel mogelijk Hoogravenaren kosteloos samen te laten stoppen met roken. „Het is een groepscursus, waarin men elkaar probeert te helpen”, licht Gisèle Hoevenaars van Jellinek toe. „Het feit dat je het samen doet, geeft mensen een extra drive om te stoppen met roken. Daarnaast wordt er meegedacht door allerlei instanties in de buurt, die mensen proberen te werven. Tijdens de bijeenkomsten gaat het bijvoorbeeld over gedragsverandering, de voor- en nadelen of de risicomomenten.”

Hoograven 'strijdt' dus tegen het Haagse Escamp. In december wordt bekend welke buurt de meeste stoppers heeft overgehouden. „Juist het wedstrijdelement moet de deelnemers nóg meer motiveren. Escamp lijkt qua demografie op Hoograven, vandaar de connectie”, legt Hoevenaars uit. „De oefenronde werd gewonnen door Hoograven, we zijn benieuwd hoe het nu zal verlopen.”

Divers deelnemersveld

Het deelnemersveld is behoorlijk divers, zo geeft Hoevenaars aan. „De jongste deelnemer is rond de dertig jaar oud, de oudste ergens in de zeventig. Enige vereiste is dat je woonachtig bent in Hoograven of Escamp. Maar de mensen die we het liefst willen bereiken, zijn juist diegenen die je normaal niet gemakkelijk vindt, zogenoemde stille rokers. Via gezondheidsinstanties komen we ze toch op het spoor en proberen wij ze bij dit project te betrekken.”

Een eerdere oefenronde was in Hoograven een succes. Van de 34 deelnemers zijn er 23 blijvend gestopt. Zo ook Joop Ester, die het na 53 jaar roken welletjes vond. „Vooral het feit dat je het in een groep doet, werkt uitstekend”, aldus de Hoogravenaar. „We hadden een Whatsappgroepje met de deelnemers, waarin we elkaar konden helpen als iemand het er bijvoorbeeld even moeilijk mee had. Dan steun je elkaar.” Ester merkt zeker verschil, nu hij is gestopt. „Ik voel me veel fitter. Sterker nog, ik heb er een baantje als postbezorger bijgenomen. Daar heb ik nu wél energie voor.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht