Met de groei van woningen in de Randstad moet ook het openbaar vervoer beter
Volledig scherm
Met de groei van woningen in de Randstad moet ook het openbaar vervoer beter © U-OV

Utrecht voert op hoogste niveau gesprek over bereikbaarheid van de stad

Utrecht spreekt aankomende woensdag in haar de stad zelf op het allerhoogste politieke niveau over hoe de groeiende stad bereikbaar en betaalbaar te houden. Onder meer minister-president Mark Rutte schuift aan tijdens een rijksoverleg met bestuurders van de G4, die zich al tijden grote zorgen maken over de bereikbaarheid van de Randstad.

De vier grote steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht waarschuwden het rijk vorig jaar al dat als er niet fors wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoersnetwerk in de Randstad, de steden dicht gaan slibben. Zij vroegen het rijk om miljoenen bij te dragen om dit te realiseren. Tot hun grote frustratie liet het rijk weten niet met de gevraagde bijdragen over de brug te komen.

Maar daarmee is de urgentie niet weg. De vier steden, bij wie het thema hoog zit, hebben gemeen dat het aantal inwoners de komende jaren fors stijgt en dat betekent dat er ook vele duizenden woningen bij moeten komen. Maar de bouw van zoveel nieuwe woningen is volgens de G4 alléén mogelijk als er gelijktijdig ook grote investeringen worden gedaan in onder andere nieuwe ov-verbindingen.

Water aan de lippen

Volgens GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit) is het onderwerp van gesprek woensdag vooral op welke manier dit betaald moet gaan worden. Een van de mogelijkheden waar volgens haar naar gekeken wordt, is een combinatie van publiek-private investeringen en naar verandering van wet-en regelgeving, waardoor de opbrengsten kunnen worden verhoogd en investeringen aantrekkelijker gemaakt kunnen worden.  

Van Hooijdonk hoopt dat de G4 zo snel mogelijk met het rijk tot echte afspraken kan komen. ,,Aan ons gevoel van urgentie ontbreekt het niet. Het water staat ons aan de lippen. We groeien allemaal binnen de grenzen van de stad. Utrecht kan niet doorgaan met één grote -ov-terminal. Het (openbaar)vervoerssysteem moet volwassen worden, we moeten om de stadsregio heen veel meer overstap - en knooppunten creëren.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht