Volledig scherm
Om tot de Utrechtse taximarkt te kunnen toetreden moet een chauffeur in het bezit zijn van een keurmerkcertificaat. © anp

Utrecht vraagt TA Nederland voor uitgifte keurmerk taxi's

De gemeente Utrecht heeft TA Nederland uit Tilburg aangewezen om tijdelijk het keurmerk voor taxichauffeurs uit te geven. De controle op dit keurmerk voerde de gemeente de afgelopen maanden zelf uit, nadat bleek dat stichting Taxikeur Utrecht (STKU) er een rommeltje van had gemaakt.

Om tot de Utrechtse taximarkt te kunnen toetreden moet een chauffeur in het bezit zijn van een keurmerkcertificaat. Dit certificaat wordt afgegeven nadat een aanvrager met succes een examen heeft afgelegd. TA Nederland neemt deze taak vanaf 1 augustus op zich. Volgens de gemeente heeft deze organisatie ervaring met het afnemen van dergelijke examens en werkt het bedrijf ook in onder meer Den Haag en Den Bosch.

Utrecht voert voortaan zelf de controle op de taxivergunningen uit en handhaaft de veiligheid op de standplaatsen. Voorheen deed STKU dit. De controle op kwaliteitsregels (ritten weigeren, kortste route rijden, klanten helpen met in- en uitstappen) en de staat van het voertuig (onbeschadigd, schoon en fris) is door de gemeente uitbesteed aan mysteryguests.

Niet professioneel

Tot augustus vorig jaar voerde de STKU deze taken, inclusief het afnemen van examens, uit. Een groot deel van de Utrechtse taxichauffeurs klaagde al jaren over het werk van de STKU, toen eerder dit jaar uit onderzoek bleek dat de STKU haar werk niet professioneel en transparant uitvoert. Ook bleek dat de financiële positie ‘kritiek’ is.

Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk legt in het najaar een voorstel voor aanpassing van de taxiverordening aan de gemeenteraad voor. Volgens de gemeente is er nog genoeg animo onder de chauffeurs om verder te gaan met het keurmerk.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht