Volledig scherm
Een prostituee in de Hardebollenstraat © Tjitske Sluis

Utrecht weer om tafel met prostituees

De gemeente Utrecht en de prostitutie-coöperatie Freya gaan weer om tafel om te kijken of de ramen van de Hardebollenstraat weer open kunnen. Freya heeft een nieuwe huurovereenkomst met Lecompte, de eigenaar van de panden, die nu geen geld meer aan de prostitutie zou verdienen. Onder die voorwaarde wil de gemeente weer gaan onderhandelen.

Utrecht weigerde vorig jaar aan Freya een vergunning af te geven voor prostitutie aan de Hardebollenstraat. Freya zou Lecompte een huur van 1800 euro per maand voor een kamer van 16 vierkante meter gaan betalen, maar dat vond de gemeente te hoog. De verhuurder zou daarmee nog steeds dikke winst op de prostitutie maken en juist met die verhuurder had de gemeente alle banden verbroken omdat zij mensenhandel had gefaciliteerd.

De vorige eigenaar van de panden is Wegra, die net als vier andere exploitanten ook alle boten aan het Zandpad in 2013 moest sluiten. Om de panden aan de Hardebollenstraat weer te kunnen verhuren, werd voor de dochters van Wegra-eigenaar Jan de Graaf Lecompte opgericht die de nieuwe eigenaar van de panden werd.

Huur
Met Lecompte heeft Freya nu afgesproken dat de huur terug gaat naar 470 euro, de richtlijn van de gemeente. Daarop besloot de gemeente Utrecht de weigering van de vergunning in te trekken. Advocaat Bernard Tomlow van Freya trok daarop het bezwaar tegen die vergunning in, zodat beide partijen weer om tafel kunnen.

Als er over een week of twee overeenstemming komt tussen gemeente en Freya, gaat er een nieuwe Bibob-procedure van start, waarbij gekeken wordt of geen van de betrokken partijen bij criminele activiteiten betrokken is. Tegelijkertijd worden de bezwaren van de omwonenden door de gemeente beoordeeld. Zij willen dat de ramen dicht blijven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht