Volledig scherm
De Domtoren in Utrecht wordt door vuurwerk verlicht tijdens nieuwjaarsnacht. © ANP

Utrecht wijst dit jaar in bijna elke wijk een vuurwerkvrije zone aan

Het aantal vuurwerkvrije zones in de stad Utrecht wordt dit jaar aanzienlijk uitgebreid. In elke stadswijk, de binnenstad uitgezonderd, is er straks minstens één aan te wijzen.

Dat staat in een memo dat burgemeester Jan van Zanen heeft gestuurd aan de leden van de gemeenteraad. De zones worden getrokken om natuurgebieden en dierenverblijven in de stad, 31 in totaal. Hier mag tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur geen vuurwerk worden afgestoken.

Vorig jaar werden niet meer dan vijf dierenverblijven aangewezen als vuurwerkvrije zone. Dat zijn er dit jaar totaal 27. Van Zanen kondigde vorig jaar aan dat het nog te vroeg was voor een centrale vuurwerkshow op één plek in de stad, maar die komt er ook dit jaar nog niet. Er was meer onderzoek nodig naar de (veiligheids)risico’s, kosten en verwachte bezoekersaantallen.

Stopborden met vuurpijl

De gemeente start in december een campagne om mensen te wijzen op de aanwezigheid van vuurwerkvrije zones. Vanaf 15 december worden er borden geplaatst: rode stopborden met daarin een vuurpijl getekend. Ze krijgen een plekje aan de in- en uitgang van vuurwerkvrije gebieden, schrijft Van Zanen. Eerdere jaren hebben volgens hem geleerd dat van deze borden een preventieve werking uitgaat in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling.

Onder meer bij dierenweides, maneges, pensionstallen en de vogelopvang komen posters te hangen, die bezoekers moeten wijzen op het vuurwerkverbod. Op de posters komt een tekst te staan met de strekking ‘Wij zijn blij want wij zijn vuurwerkvrij’.

Kaart met ingestelde zones

Een kaart waarop te zien is waar in de verschillende stadswijken de vuurwerkvrije zones worden ingericht, wordt in de laatste weken van het jaar zo breed mogelijk verspreid onder Utrechters. De kaart wordt ook met elk verkocht vuurwerkpakket bij de verkooppunten voor vuurwerk meegegeven. Utrechters krijgen bovendien een wijkbericht in de bus, waarin ook staat waar ze met klachten over vuurwerkoverlast terecht kunnen.

De gemeenteraad moet over het voorstel nog een besluit nemen. In het onlangs gehouden commissiedebat over dit onderwerp, nam GroenLinks alvast een voorschotje op de discussie. De partij wil dat er ook een vuurwerkverbod komt in parken. Deze zijn een toevluchtsoord voor vogels en andere dieren tijdens de jaarwisseling, stelt GroenLinks.

Quote

De samenle­ving vraagt steeds nadrukke­lij­ker om een jaarwisse­ling zonder overlast en met meer plezier

Heleen de Boer, Fractievoorzitter GroenLinks

Jaarwisseling zonder overlast

Daarnaast wil GroenLinks dat burgemeester Jan van Zanen de ontwikkelingen in Rotterdam volgt. Daar worden vuurwerkzones ingesteld zodat de rest van de stad vuurwerkvrij wordt. ,,De samenleving vraagt steeds nadrukkelijker om een jaarwisseling zonder overlast en met meer plezier. Het is hoog tijd dat de regelgeving hierop aansluit”, aldus Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks.

Uit een zogenoemd draagvlakonderzoek van de gemeente blijkt dat vier op de tien Utrechters overlast van vuurwerk ervaren. Ruim 80 procent vindt dat er vuurwerkvrije zones rondom dierenweides en parken moeten komen.

Mensen hebben steeds meer last van vuurwerk, maar er is nog geen meerderheid voor een verbod, blijkt uit onderzoek van I&O Research. De overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren, is sinds 2015 toegenomen van 28 naar 36 procent. De top 3 van grootste bronnen van overlast bestaat net als in eerdere jaren uit harde knallen (76 procent), vuurwerkrestanten op straat (64 procent) en gestreste huisdieren (44 procent).

Volledig scherm
© Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht