Utrecht wil 10.000 woningen bouwen in Merwedekanaalzone
Er komen 10.000 nieuwe woningen in de Merwedekanaalzone, ongeveer even veel als in Wijk bij Duurstede of Driebergen staan. De gemeente komt daarmee tegemoet aan de enorme vraag naar woningen vooral voor starters. Bijzonder is dat de nieuwe wijk nagenoeg autoloos moet worden en voor een groot deel in eigen energie voorziet.
Delen per e-mail
Dertig procent van de huizen valt in de sociale sector, met huren tot 720 euro per maand vijftien procent in de middencategorie met huur tot 970 euro en tien procent is te koop tussen twee en drie ton. Het betreft dan appartementen variërend van veertig tot tachtig vierkante meter. De resterende 45 procent van de huizen valt in de vrije sector met hogere huur- en koopprijzen.
De gemeente heeft het plan vanochtend samen met projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties gepresenteerd en bekrachtigd met een handtekening. Omwonenden en andere belanghebbenden mogen er vanaf eind deze maand op reageren. Later dit jaar stelt de gemeenteraad het plan vast. Dan kunnen de bouwplannen verder uitgewerkt worden. Utrecht hoopt dat de eerste paal over twee jaar de grond in kan.
De Merwedekanaalzone is de grootste nieuwbouwlocatie van Utrecht na afronding van Leidsche Rijn. Er moet een wijk verrijzen op het terrein dat deels braak ligt en waar nu nog de remise ligt van busbedrijf U-OV. Die verhuist later dit jaar naar een nieuwe garage naast transferium Westraven.
Honderd meter hoog
Om de extra woningen te realiseren gaat de bouw meer de hoogte in met torens van zeventig meter, met één uitschieter tot maar liefst honderd meter. De meeste hoogbouw is voorzien langs de Europalaan. Door een uitgekiend patroon van woonblokken die in hoogte en omvang verschillen, moet de massaliteit minder opvallen. De Merwedekanaalzone, moet een groen gebied worden, waar alleen verharding te vinden is als dat niet anders kan. Ook de daken krijgen begroeiing, afgezien van drie hectare zonnepanelen. De wijk krijgt het grootste Warmte/Koudeopslagsysteem van Nederland dat gebruik maakt van de warmte in het Merwedekanaal. De wijk moet voor 75 procent in haar eigen energie voorzien, stelt wethouder Diepeveen.
De wijk wordt autovrij en ingericht op fietsers en voetgangers. Automobilisten kunnen hun auto slechts kwijt in ondergrondse garages langs de Europalaan. Per drie woningen is één parkeerplaats beschikbaar. Het is de bedoeling dat maar weinig bewoners een eigen auto hebben en daarentegen gebruik maken van deelauto’s, waarvan er honderden zijn voorzien. ,,Die zullen gegarandeerd beschikbaar zijn,” aldus wethouder Kees Diepeveen.
De Merwedekanaalzone krijgt een uitgekiend plan aan voorzieningen van winkels, scholen, zorgcentrum tot horeca. Het kanaal waaraan het plan zijn naam ontleent wordt als het ware opgenomen in de wijk. Drie nieuwe bruggen zijn voorzien om fietsers en voetgangers een snelle verbinding te geven met Rivierenwijk. Daar wordt betaald parkeren ingevoerd om te voorkomen dat bewoners uit de Merwedekanaalzone daar hun auto stallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bejaarde e-biker (79) gewond achtergelaten na aanrijding
Een jonge fietser die betrokken was bij een ongeluk tussen Doorn en Driebergen, heeft een 79-jarige man aan zijn lot overgelaten. -
PREMIUMinterview wethouder
Utrecht zoekt plek voor 60.000 woningen, maar waar dan?
De stad Utrecht groeit in 2040 door naar 455.000 inwoners. Op het stadskantoor buigt wethouder Klaas Verschuure (D66) zich met zijn ambtenaren over de vraag waar deze nieuwe Utrechters moeten wonen, werken en sporten. Voor de zomer moet het antwoord op papier staan. -
PREMIUMVIDEO
Zo mogen Utrechtse studenten weer sporten: ‘Er is licht aan het einde van de tunnel’
Er is licht aan het eind van de tunnel. Zo voelt het voor studenten die eíndelijk weer mogen sporten. Leden van studentenvolleybalvereniging USV Protos uit Utrecht stonden zaterdag sinds maanden weer op het veld. ,,Wel buiten in plaats van binnen, maar we zijn alleen maar blij.” -
PREMIUM
Utrecht bereidt zich voor op 100.000 nieuwe inwoners: gloednieuw station en 9000 woningen
Woningzoekenden zijn blij met het nieuws dat het kabinet 400 miljoen euro vrijmaakt voor ruim 9000 extra woningen in Utrecht. Ook het openbaar vervoer krijgt een flinke oppepper. „Hopelijk neemt de concurrentie op de woningmarkt dan eindelijk af!” -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”
-
PREMIUM
Utrechts laatste kastelein van de oude stempel overleden: ‘Bij Henk draaide alles om respect’
Hij gold als een van de laatste Utrechtse kasteleins van de oude stempel. Henk Cirkel stond een halve eeuw achter de bar, waarvan bijna dertig jaar in café Zanzibar in de Willemstraat. Afgelopen zaterdag overleed hij, 74 jaar oud, aan de gevolgen van de ongeneeslijke spierziekte ALS. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij.
In samenwerking met indebuurt Utrecht