Utrecht wil 10.000 woningen bouwen in Merwedekanaalzone
Er komen 10.000 nieuwe woningen in de Merwedekanaalzone, ongeveer even veel als in Wijk bij Duurstede of Driebergen staan. De gemeente komt daarmee tegemoet aan de enorme vraag naar woningen vooral voor starters. Bijzonder is dat de nieuwe wijk nagenoeg autoloos moet worden en voor een groot deel in eigen energie voorziet.
Dertig procent van de huizen valt in de sociale sector, met huren tot 720 euro per maand vijftien procent in de middencategorie met huur tot 970 euro en tien procent is te koop tussen twee en drie ton. Het betreft dan appartementen variërend van veertig tot tachtig vierkante meter. De resterende 45 procent van de huizen valt in de vrije sector met hogere huur- en koopprijzen.
De gemeente heeft het plan vanochtend samen met projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties gepresenteerd en bekrachtigd met een handtekening. Omwonenden en andere belanghebbenden mogen er vanaf eind deze maand op reageren. Later dit jaar stelt de gemeenteraad het plan vast. Dan kunnen de bouwplannen verder uitgewerkt worden. Utrecht hoopt dat de eerste paal over twee jaar de grond in kan.
De Merwedekanaalzone is de grootste nieuwbouwlocatie van Utrecht na afronding van Leidsche Rijn. Er moet een wijk verrijzen op het terrein dat deels braak ligt en waar nu nog de remise ligt van busbedrijf U-OV. Die verhuist later dit jaar naar een nieuwe garage naast transferium Westraven.
Honderd meter hoog
Om de extra woningen te realiseren gaat de bouw meer de hoogte in met torens van zeventig meter, met één uitschieter tot maar liefst honderd meter. De meeste hoogbouw is voorzien langs de Europalaan. Door een uitgekiend patroon van woonblokken die in hoogte en omvang verschillen, moet de massaliteit minder opvallen. De Merwedekanaalzone, moet een groen gebied worden, waar alleen verharding te vinden is als dat niet anders kan. Ook de daken krijgen begroeiing, afgezien van drie hectare zonnepanelen. De wijk krijgt het grootste Warmte/Koudeopslagsysteem van Nederland dat gebruik maakt van de warmte in het Merwedekanaal. De wijk moet voor 75 procent in haar eigen energie voorzien, stelt wethouder Diepeveen.
De wijk wordt autovrij en ingericht op fietsers en voetgangers. Automobilisten kunnen hun auto slechts kwijt in ondergrondse garages langs de Europalaan. Per drie woningen is één parkeerplaats beschikbaar. Het is de bedoeling dat maar weinig bewoners een eigen auto hebben en daarentegen gebruik maken van deelauto’s, waarvan er honderden zijn voorzien. ,,Die zullen gegarandeerd beschikbaar zijn,” aldus wethouder Kees Diepeveen.
De Merwedekanaalzone krijgt een uitgekiend plan aan voorzieningen van winkels, scholen, zorgcentrum tot horeca. Het kanaal waaraan het plan zijn naam ontleent wordt als het ware opgenomen in de wijk. Drie nieuwe bruggen zijn voorzien om fietsers en voetgangers een snelle verbinding te geven met Rivierenwijk. Daar wordt betaald parkeren ingevoerd om te voorkomen dat bewoners uit de Merwedekanaalzone daar hun auto stallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trainer Boedhoe bespreekt toekomst met Maarssen: ‘Wat er ook uit het gesprek komt, dit seizoen maak ik sowieso af’
De kans dat Kirtan Boedhoe ook volgend seizoen trainer is van Maarssen, schat hij op 50 procent. Maar druk om zijn onzekere toekomst maakt hij zich niet. ,,Als ik nog een paar wedstrijden win, bellen de clubs toch wel.” -
PREMIUMinterview wethouder
Utrecht zoekt plek voor 60.000 woningen, maar waar dan?
De stad Utrecht groeit in 2040 door naar 455.000 inwoners. Op het stadskantoor buigt wethouder Klaas Verschuure (D66) zich met zijn ambtenaren over de vraag waar deze nieuwe Utrechters moeten wonen, werken en sporten. Voor de zomer moet het antwoord op papier staan. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Utrecht bereidt zich voor op 100.000 nieuwe inwoners: gloednieuw station en 9000 woningen
Woningzoekenden zijn blij met het nieuws dat het kabinet 400 miljoen euro vrijmaakt voor ruim 9000 extra woningen in Utrecht. Ook het openbaar vervoer krijgt een flinke oppepper. „Hopelijk neemt de concurrentie op de woningmarkt dan eindelijk af!” -
COLUMN
Koken voor frontsoldaten in Oekraïne is voor Edward de enig denkbare Walk of Hope
Enkele duizenden Oekraïners komen op 24 februari naar Utrecht om in de Jaarbeurs stil te staan bij het begin van de oorlog één jaar geleden. Die herdenking wordt voorafgegaan door een Walk of Hope. Edward Hirschfeld zal daar niet bij aansluiten. Hij vertoeft dan nog in donker Donetsk, waar hij kookt voor Oekraïense frontsoldaten.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
DE GOUDEN POLLEPEL
Bij restaurant Parkhuis in Amersfoort zijn twee dingen zeker: het toetje is machtig en de porties groenten riant
Amersfoort toonde ballen met de herbestemming van het terrein van Ziekenhuis Elisabeth. Het mocht zowaar groen blijven, ondanks de woningnood. En zo vinden we nu tuinen, paden en een meanderbeek in Park Elisabeth Groen. En wat is dat gebouw?
In samenwerking met indebuurt Utrecht