Volledig scherm
Het voormalige Museum Oud Amelisweerd. © Angeliek de Jonge

Utrecht wil 100.000 euro van failliet Museum Oud Amelisweerd

De gemeente Utrecht claimt 100.000 euro bij het failliete Museum Oud-Amelisweerd. Dit bedrag kan oplopen door rente en extra kosten.

Dat laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. Eerder werd bekend dat de gemeente Amersfoort 30.000 terug wil. Ook de provincie Utrecht heeft nog geld tegoed.

De gemeente Utrecht is eigenaar van het landgoed en landhuis Oud Amelisweerd. Het museum betaalde in de laatste maanden voorafgaand aan het faillissement geen huur. Er stond ook een bedrag open dat door de gemeente is geïnvesteerd in het koetshuis, dat bij het landgoed hoort. Bovendien was de subsidie voor heel 2018 al in januari overgemaakt. Het bedrag van 100.000 komt redelijk overeen met een eerdere schatting van de VVD.

Optelsom

Deze week publiceerde curator David Bos het eerste faillissementsverslag. Hij gaat daarin nog niet in op de oorzaak van het faillissement. Evenmin maakte hij de optelsom van alle schulden van het museum bekend. ,,Heb een voorlopig beeld gevormd’’, zegt hij in een mondelinge toelichting. ,,Ik wil voorkomen dat ik het te voorbarig meld en dat het later anders blijkt te zijn.”

De kans dat de schuldeisers hun geld terugkrijgen is nihil. Op de bankrekening van het museum stond ruim 40.000 euro. Dit bedrag zal opgaan aan betaling voor de werkzaamheden van de curator.

Ten tijde van het faillissement hield het museum een tentoonstelling over bloemen met geleende kunstwerken. De eigenaren van de kunst draaiden zelf op voor de transportkosten. Een kunsteigenaar noemde dit eerder in de krant stuitend en wil dat de gemeente Utrecht financieel bijspringt.

Vervelend

Een woordvoerder van het stadsbestuur noemt de kosten voor de bruikleengevers vervelend. ,,We kunnen dit juridisch gezien niet compenseren, omdat er ook andere schuldeisers zijn die in de rij staan.”

De curator heeft de huurovereenkomst van het landgoed opgezegd. De opzegtermijn eindigt eind november. Het landhuis moet dan worden opgeleverd aan de gemeente. Over de details vindt overleg plaats tussen curator en de gemeente.

Het bestuur van het MOA wil nog niet ingaan op vragen. Voorzitter Ari Doeser zegt te willen reageren nadat het onderzoek van de gemeente Utrecht over het faillissement is afgerond.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht