Volledig scherm
© ANP

Utrecht wil dat grote veebedrijven uit de provincie verdwijnen

De intensieve veehouderij moet zoveel mogelijk uit de provincie Utrecht verdwijnen. Voor de grote pluimvee-, varkens- en vleeskalf-bedrijven is geen plaats meer, voor boerenbedrijven die in hun eigen voedsel kunnen voorzien wel. De intensieve veehouderij maakt nu nog zo’n vijf procent van de boerenbedrijven in Utrecht uit.

Dat staat in een adviesrapport van de provincie, waarin geschetst wordt hoe het boerenbedrijf in de provincie Utrecht er in 2050 uit zou moeten zien. De bedrijven die overblijven maken geen gebruik van grondstoffen en voedsel van buitenaf, de mest blijft in de eigen regio en de uitstoot van ammoniak en fijnstof moet flink ingeperkt worden. De bedrijven zijn ‘zelfvoorzienend’.

De aankondiging van de provincie Utrecht heeft ‘enorme gevolgen’ voor de agrarische sector, staat in het adviesrapport. ‘De uiterste consequentie is dat er daarbij geen plek meer is voor intensieve veehouderij’, staat in het advies dat de Gebiedsraad aan de provincie heeft meegegeven.

De provincie is zich er terdege van bewust dat de eis tot dit zogeheten circulair draaien heel gevoelig ligt in de sector, blijkt uit de landbouwvisie die in september ter discussie staat in Provinciale Staten. ‘De Gebiedsraad constateert dat inkrimping van de veestapel zeer gevoelig ligt, maar dat dit geen taboe hoeft te zijn’.

De ondernemers in de intensieve veehouderij, die vooral in de Gelderse Vallei zitten, denken daar iets anders over. Zij willen geen verplichte inkrimping, maar vinden dat er veel meer ingespeeld moet worden op kansen die ontstaan bij het stoppen van bedrijven. Een ‘ijskoude sanering’ willen ze voorkomen.

650 bedrijven weg

De intensieve veehouderij maakt nu nog 5 procent deel uit van de landbouwbedrijven op het grondgebied van de provincie. Tot het jaar 2030 verdwijnen in de provincie zo’n 650 van de 2500 landbouwbedrijven.

De provincie vindt dat de kracht van de Utrechtse boerenbedrijven in de menselijke maat ligt. Het gezinsbedrijf is het uitgangspunt en dus niet de grote bedrijven met veel (slacht-)dieren.

Streekproducten

Door streekproducten te verkopen kunnen boeren stad en platteland in Utrecht met elkaar verbinden. Nu al doet 48 procent van die bedrijven dat: behalve het verkopen van streekproducten, doen ze aan educatie en zorg en zijn ze druk met agrarisch natuurbeheer.

Omdat er desondanks boerenbedrijven zullen verdwijnen, wordt ook een voorstel uitgewerkt hoe de vrijkomende gebouwen een nieuwe invulling kunnen krijgen.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht