Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Utrecht wil door
met straatprostitutie

UpdateDe gemeente Utrecht wil straatprostitutie behouden in de stad. Voordat de tippelzone op de Europalaan verdwijnt, moet er een nieuwe plek worden gevonden.

Dat heeft wethouder Victor Everhardt (D66) maandagavond bekend gemaakt.

Er wordt gezocht naar drie tot vijf alternatieve locaties. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Na de zomer komt daarover meer duidelijkheid.

Het is al langer bekend dat de huidige tippelzone aan de Europalaan moet plaats maken voor woningbouw. De afgelopen maanden heeft de gemeente nagedacht over de toekomst van de straatprostitutie. Een van de scenario’s was om de tippelzone langzaam af te bouwen en geen nieuwe locatie te kiezen. Utrecht zou daarmee steden als Amsterdam volgen, die de tippelzones hebben gesloten.

Het stadsbestuur wil echter door met straatprostitutie. Later zal een besluit worden genomen over een andere plek. Dat is een moeilijke opgave. Doorgaans staan bewoners en bedrijven niet te springen als er prostitutie in de buurt komt. Rondom de Europalaan is de afgelopen jaren amper overlast.

Besluit

In Nederland zijn in vier steden tippelzones: Groningen, Arnhem, Nijmegen en Utrecht. Vanavond licht wethouder Everhard (D66, volksgezondheid) het besluit van de gemeente toe.

Utrecht richtte in de jaren 80 van de vorige eeuw tippelzone in om illegale straatprostituees een beter bestaan te geven. Branchevereniging PROUD van sekswerkers liet eerder weten fel tegen opheffing te zijn. PROUD vindt dat de sekswerkers recht hebben op een veilige werkplek. De vrees is dat na sluiting de prostituees op illegale, onveilige plekken gaan werken waar geen toezicht is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (83%)
  • Nee (17%)
1283 stemmen