Volledig scherm
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen doet een werkbezoek aan de wijk Overvecht met als thema Jeugd en Veiligheid. © Erik van 't Woud

Utrecht wil door met Van Zanen: hij vervult zijn rol met verve

De gemeenteraad wil graag dat burgemeester Jan van Zanen (57) ook de komende 6 jaar burgemeester van Utrecht blijft. De burgemeester is vanavond officieel voorgedragen voor een herbenoeming. Op 1 januari 2020 begint Van Zanen aan een nieuwe periode. 

In mei 2017 volgde het AD Utrechts Nieuwsblad Van Zanen gedurende een maand. Lees dat artikel hier.

De herbenoeming van Van Zanen leek eerder al een zekerheid. In de stad en in de politiek is hij de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd bestuurder. In mei zette de gemeenteraad de procedure voor zijn herbenoeming in gang, nadat de burgemeester had laten weten nog eens zes jaar door te willen.  

Boegbeeld

De vertrouwenscommissie, bestaande uit 12 fractievoorzitters, was unaniem positief over het functioneren van de burgemeester. ,,De heer Van Zanen vervult zijn rol als boegbeeld en burgervader met verve. Hij doet dit naturel, spontaan en met gevoel voor het moment én de mensen aanwezig. Iedereen in Utrecht, van de mensen achter de balie tot en met de directeur in de stad, kent Jan van Zanen. De rol van burgervader en belangenbehartiger weet hij goed in te vullen. Hij is betrokken bij de stad en zet zich onvermoeibaar in voor onze gemeente. Er is grote waardering voor zijn inzet en we willen hem graag nog eens zes jaar behouden voor Utrecht’.

Amstelveen

De 57-jarige Van Zanen begon op 1 januari 2014 in Utrecht, na een burgemeesterschap in Amstelveen. Hij volgde in Utrecht Aleid Wolfsen op, die het na één termijn voor gezien hield. De VVD’er werd toen in Utrecht de eerste burgemeester in vijftien jaar die niet afkomstig is uit de PvdA. In Utrecht was Van Zanen eerder vanaf 1990 raadslid en van 1998 tot 2005 wethouder financiën en economische zaken. Hij liet een goede indruk achter.

Van Zanen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gewaardeerd burgemeester. Zijn inlevingsvermogen en grote netwerk komen van pas als de stad in maart van dit jaar wordt opgeschrikt door een aanslag in een tram op het 24 Oktoberplein, waar uiteindelijk vier doden vallen en enkele gewonden. Bewoners en politiek bedanken Van Zanen na de tragische gebeurtenis voor zijn ‘onvermoeibare, zorgvuldige inzet en betrokkenheid’.

De minister van Binnenlandse Zaken moet zijn definitieve goedkeuring geven voor de herbenoeming. Dat is slechts een formaliteit. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht