Volledig scherm
PREMIUM
Het beschadigde cijfer 4 op de grafsteen van verzetsheld Wolter Heukels. © Jim Terlingen

Utrecht wil geschonden graf verzetsheld Heukels restaureren en neemt kosten indien nodig voor eigen rekening

De gemeente Utrecht wil dat het geschonden graf van de Utrechtse verzetsheld Wolter Heukels gerestaureerd wordt. 

Volledig scherm
Het graf van Wolter Heukels op de algemene begraafplaats Kovelswade in Utrecht. © Jim Terlingen

Er is inmiddels contact gelegd met nabestaanden van Heukels, die in 1945 door de Duitsers werd gefusilleerd. Woordvoerder Jacqueline Rabius zegt dat de gemeente in overleg gaat met de nabestaanden over het graf. Op de grafsteen op begraafplaats Kovelswade is een cijfer in de sterfdatum veranderd in een SS-teken. ,,Als de restauratie tot financiële problemen mocht leiden bij de nabestaanden, dan neemt de gemeente de kosten voor haar rekening. De grafsteen moet gerestaureerd worden. Wij vinden het heel belangrijk dat het opgelost wordt’’, stelt Rabius.

De gemeente heeft zich veel moeite getroost om nabestaanden van Heukels te vinden, nadat vorig jaar de laatst bekende rechthebbende van het graf was overleden. ,,Het contact met de nabestaanden verloopt langzaam, omdat die mensen geen telefoon hebben. We moeten ze per brief benaderen. Maar we gaan met ze in gesprek,’’ zegt Rabius toe. Over een termijn kan ze niets zeggen. ,,Ik hoop zo snel mogelijk. Het is onder de aandacht van wethouder Diepeveen.’’ De fracties van D66 en VVD kondigen woensdag op Twitter aan vragen te stellen over de kwestie.

  1. Harry Potter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVredenburg

    Harry Pot­ter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVre­den­burg

    Met de zaklamp in de hand zoeken naar de leukste, spannendste, gekke beeldjes en dieren in de kerk. Dat kan vanavond om 19.30 uur in de Domkerk in Utrecht. Tijdens een rondleiding kunnen kinderen van 7 tot en met 12 jaar samen met hun (groot)ouders spannende details ontdekken in het donker. Neem zelf een zaklamp mee! Aansluitend is er iets te drinken met wat lekkers in het DomCafé. Kosten zijn 4,50 euro per persoon.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht