Volledig scherm
Bewoners van de sociale huurwoningen aan de Croeselaan. © Marnix Schmidt

Utrecht wil omstreden sloop sociale huizen aan Croeselaan toch doorzetten

Het college van burgemeester en wethouders in Utrecht wil de omstreden sloop van tientallen (sociale) huur- en koopwoningen aan de Croeselaan doorzetten. Bewoners, die hoopten dat hun woningen alsnog een plek zouden krijgen in een nieuw ontwerp, reageren geschokt. ,,De goede sociale samenhang trek je in één keer uit elkaar.’’

Volgens D66-wethouder Victor Everhardt (stationsgebied) kan het niet anders dan dat de woningen worden gesloopt, om zo genoeg ruimte te geven aan een stadspark dat op die plek moet komen. ‘Dit geplande stadspark heeft allure nodig, omdat dit park voor de toekomstige bewoners en de stad als geheel een belangrijke functie heeft’, schrijft de wethouder in een voorstel aan de raad.

Woontoren

Hij stelt daarnaast voor om een nieuwe ‘uiterst compacte’ woontoren te laten bouwen, waarvan de woningen in de dure tot zeer dure categorie vallen. Ook wijst hij erop dat er mogelijk sociale huurwoningen worden gebouwd aan de overkant bij de Jan van Foreestraat. Volgens de wethouder biedt dit laatste plan ‘een kans’ voor de bestaande bewoners om in het gebied te blijven wonen.

De sloopplannen maken deel uit van een veel omvangrijker plan om de skyline aan de westkant van de stad ingrijpend te veranderen. Dit plan werd in de vorige collegeperiode, ruim een jaar geleden, door een meerderheid van de raad aangenomen. Het voornemen om het blok huizen te slopen, leidde ook toen al tot zo veel verzet bij onder meer bewoners, dat de raad besloot hier, in elk geval voorlopig, van af te zien.

In de toenmalige coalitie van D66, GroenLinks, VVD en SP werd daarom afgesproken om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid om de huizen (al dan niet gedeeltelijk) op een ‘creatieve manier’ in de vernieuwde omgeving in te passen. De afgelopen maanden hebben vier partijen in opdracht van de gemeente gekeken of dat ook kan. Hieruit blijkt dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de woningen te behouden.

Zwaar teleurgesteld

De bewoners zijn dan ook zwaar teleurgesteld dat het college toch anders heeft besloten. ,,Ons is een wortel voorgehouden”, zegt Thijs de Bekker. ,,Door onze huizen te slopen, trek je de goede sociale samenhang uit elkaar. En als er al sociale huurwoningen aan de overkant komen, is het maar de vraag of wij daar ook daadwerkelijk aanspraak op kunnen maken. Ik heb ook gehoord dat dit maar om 18 woningen zou gaan. Dat is lang niet genoeg voor alle bewoners die hier nu wonen.’’

Quote

Dit voorstel doet geen recht aan de gevoelens die er zijn bij bewoners

Rick van der Zweth (PvdA)

De gemeenteraad moet nog besluiten over het voorstel. Oppositiepartij PvdA was en blijft tegen. Volgens fractievoorzitter Rick van der Zweth doet het voorstel ‘geen recht aan de gevoelens die er zijn bij bewoners’. Hij wil op korte termijn een bijeenkomst met bewoners beleggen. De coalitiefractie GroenLinks, die de vorige periode zeer kritisch was op sloop van de huizen, heeft nog geen standpunt ingenomen.

Koesteren in plaats van slopen

Dat het mogelijk is om de tientallen sociale huurwoningen aan de Croeselaan te behouden, laat onder meer het ontwerp van stedenbouwkundige Paul Kurstjens zien. In opdracht van de gemeente werkte hij een alternatief plan uit. Hij is ervan overtuigd dat je als gemeente de jarendertigwoningen moet koesteren in plaats van slopen. ,,De voorgevels van deze huizen zijn met zorg voor detail ontworpen en hoewel ze niet op de monumentenlijst staan, zijn ze desalniettemin een genot voor het oog.” 

In zijn variant laat hij zien dat het overbodig is om een park te maken dat de omvang heeft van park Lepelenburg, zoals de gemeente voor ogen heeft. Kurstjens ziet de Croeselaan zelf liever als de basis van één langgerekt stuk groen. ,,In mijn plan moet je de Croeselaan zien als de ‘stam’ van het Croesepark, waar andere parken en plantsoenen op aantakken. Zo was de Croeselaan overigens ook altijd bedoeld.”

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht