Volledig scherm
© anp

Utrecht wil werk maken van naamsverandering De Uithof

PollDe gemeente Utrecht is een onderzoek gestart om de naam van universiteitscentrum De Uithof definitief te veranderen in Utrecht Science Park. Die naam bestaat al sinds 2011, maar wordt sindsdien 'halfslachtig' gebruikt. Dat staat in een brief die vrijdag naar de Utrechtse gemeenteraad is gestuurd.

De beperkte doorvoering van de 'nieuwe' naam zou de naamsbekendheid en de internationale uitstraling van het gebied beperken. Daar willen de gemeente, de stichting Utrecht Science Park, de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht nu verandering in brengen.

Het vasthouden aan de naam De Uithof, die ontleend is aan de 17de eeuwse boerderij die in het gebied stond, werkt volgens de partijen verwarrend. Dat zou ten koste gaan van de lobbykracht van het universiteitsgebied. Maar er zijn ook niet-zakelijke redenen voor een naamsverandering. Zo leidt een zoekopdracht naar 'De Uithof' op Google als eerste naar informatie over de schaatsbaan in Den Haag en associëren veel mensen de huidige naam met het kale en winderige stadsdeel dat in jaren zeventig verrees. 

Poll

Welke naam is beter: De Uithof of Utrecht Science Park?

  • De Uithof (50%)
  • Utrecht Science Park (50%)
1084 stemmen

De studenten op De Uithof - of het Utrecht Science Park - lijkt het zelf niet zoveel uit te maken. ,,Is dat gaande? Wist ik niet", zegt Tanja (21). ,,Maar goed, als het ervoor zorgt dat je beter zichtbaar bent op Google is dat misschien wel fijn, denk ik." Koen (23) snapt niet dat mensen er een punt van zouden maken: ,,Als die oude boerderij uit de zeventiende eeuw je écht iets boeit, zit je hier misschien wel te lang." Een student die wel een beetje sceptisch is, is Sophie (20). Ze studeert pas een half jaar in Utrecht, maar voor haar zit het begrip 'De Uithof' er al helemaal ingebakken.

Bewegwijzering

Voor een officiële naamsverandering moet nog wel een en ander gebeuren. Zo moet de bebording op het hoofdwegennet en de provinciale en gemeentelijke wegen worden aangepast. De fietsbewegwijzering moet eveneens veranderen, net als de namen van de trams en bussen die nu een eindbestemming op De Uithof hebben. De eigenaar van P+R De Uithof heeft al aangegeven de naam P+R Utrecht Science Park aan te nemen.

Ook alle websites en het briefpapier van de bedrijven en (onderwijs)instellingen op De Uithof moeten worden aangepast als de naamswijziging doorgaat.

De komende maanden onderzoekt de gemeente welke kosten daarmee gemoeid zijn en of de naamsverandering op een breder maatschappelijk draagvlak kan rekenen. De samenwerkende partijen hebben al aangegeven op zoek te gaan naar geld om de kosten van de naamsverandering te kunnen dekken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht