Utrecht wordt ‘onveiliger’ en daarom wil het stadsbestuur er tien extra camera’s voor toezicht bij
Het cameratoezicht in Utrecht moet worden uitgebreid met tien flexibele camera’s. Dat wil het stadsbestuur, dat constateert dat de stad onveiliger wordt. Met die uitbreiding komt het aantal camera’s in de stad om de openbare orde te handhaven op 91.
Ook willen burgemeester en wethouders vaste camera’s ‘op plekken waar dit mogelijk is’ vervangen door flexibele camera’s. Dat gebeurt dan als de vaste camera’s zijn afgeschreven.
Dit staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Uitbreiding van cameratoezicht in de stad ligt gevoelig. Met name GroenLinks en D66 in Utrecht zijn terughoudend als het gaat om cameratoezicht. Volgens D66 bieden ze schijnveiligheid omdat het onderliggende probleem er niet mee wordt opgelost.
Inzet camera’s niet bezwaarlijk
Eerder dit jaar maakte de gemeente de resultaten van een enquête onder tweeduizend Utrechters bekend, waaruit bleek dat 74 procent de inzet van camera’s voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid ‘niet bezwaarlijk’ vindt.
In het voorstel aan de gemeenteraad wordt deze enquête ook aangehaald. Tegelijk zeggen B & W te beseffen dat de inzet van cameratoezicht ‘privacy kan schenden’ en dat ‘daarmee mensenrechten ondergraven kunnen worden.
Er is onder meer sprake van meer drugs gerelateerde overlast en criminaliteit
Daarom moeten publiek en omwonenden zorgvuldig worden geïnformeerd over het toezicht, worden camera’s zo kort mogelijk ingezet en gebeurt dat altijd in samenhang met andere maatregelen, aldus het stadsbestuur.
Meer drugscriminaliteit
Dat stelt wel dat er een noodzaak is voor de uitbreiding van het aantal flexibele camera’s: ‘Met de groei van de stad is zowel de veiligheidsproblematiek als de complexiteit ervan toegenomen. Er is onder meer sprake van meer drugs gerelateerde overlast en criminaliteit, het aantal demonstraties in de stad is in korte tijd verdriedubbeld en ook de aard van demonstraties is veranderd. Voor- en tegenstanders staan soms lijnrecht tegenover elkaar en steeds vaker gaat dat gepaard met signalen vanuit de politie die duiden op (mogelijke) ongeregeldheden’, schrijven B & W.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Vlag halfstok: Utrecht leeft mee met slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië
De gemeente Utrecht heeft de vlag aan het gemeentehuis halfstok gehangen. Dat vanwege de hevige aardbeving die maandag plaatsvond in Turkije en Syrië. -
PREMIUM
Onderzoek: Utrechters willen meer camera’s in de stad en dat komt de burgemeester goed uit
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maakt er geen geheim van dat ze meer camera’s in de stad wil ophangen om de openbare orde te handhaven. Ze krijgt nu bijval van een onderzoeker en weet zich gesteund door de uitkomsten van twee flitspeilingen onder bewoners. -
PREMIUMtoen en nu
In 1965 stond het afval netjes in zinken vuilnisemmers langs de straat: dat ziet er nu wel anders uit
Arme vuilnisman, hier in de Busken Huetstraat in 1965. Ligt er verdorie wéér een doos met rotzooi en een bundeltje wegwerpplastic tussen de vuilnisemmers. Leren ze het dan nooit! Huisvuil mag alléén aangeboden worden in de speciaal daarvoor bestemde zinken afvalbak met hengsel en deksel! -
Van de Catharijnesingel tot aan de Socrateslaan: ook dit jaar flink wat verkeershinder in Utrecht
Fietsers en automobilisten kunnen weer hun borst natmaken. Want ook de komende twee jaar begint de gemeente Utrecht met verschillende werkzaamheden, waarbij de nodige verkeershinder kan ontstaan.
-
PREMIUM
Prijsuitreiking Boom van het Jaar: gouden eikel voor afwezige minister Harbers én opnieuw campagne
Er lag een cheque van 2500 euro klaar voor verkeersminister Mark Harbers. Maar aangezien hij de prijs voor de Boom van het Jaar in Amelisweerd deze woensdagmiddag niet persoonlijk in ontvangst wilde nemen, verdween die weer in de tas van SBNL Natuurfonds, de organisatie uit Leersum achter de boomverkiezing. -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
In samenwerking met indebuurt Utrecht