Volledig scherm
Een autobrand aan de Pearsonlaan in Kanaleneiland, rond de jaarwisseling van vorig jaar in Utrecht. © Michiel van Beers

Utrecht zet tijdens jaarwisseling opnieuw het leger in om autobranden te voorkomen

Boven Utrecht cirkelen rond de jaarwisseling opnieuw vliegtuigen van defensie. Doel is om autobranden in de stad te voorkomen.

De laatste dagen van vorig jaar vlogen de onbemande vliegtuigjes ook boven de stad. Dat gebeurde boven de wijk Kanaleneiland. Mede met hulp van de warmtebeeldcamera’s in deze vliegtuigen, werden ten minste twee verdachten aangehouden na autobranden.

De vliegtuigen werden aangestuurd vanuit het politiebureau aan de Marco Pololaan. Hoe, wanneer en waar de vliegtuigen dit jaar boven de stad vliegen, daar wil de gemeente geen uitspraken over doen. ,,Om tactische redenen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Jaarwisseling

Quote

Notoire overlast­ple­gers worden extra in de gaten gehouden en krijgen een brief en in sommige gevallen een gebiedsver­bod

Utrecht is volop bezig met voorbereidingen voor de jaarwisseling. Duidelijk is dat opnieuw op verschillende manieren geprobeerd wordt overlast te voorkomen. Zo vinden gesprekken met notoire overlastplegers plaats. ,,Zij worden extra in de gaten gehouden en krijgen een brief en in sommige gevallen een gebiedsverbod”, weet de woordvoerder.

Vooral in Kanaleneiland, Hoograven, Overvecht en Leidsche Rijn regent het de laatste jaren autobranden in de maanden voor, tijdens en ook nog de weken na de jaarwisseling. Daarom is ook extra camerabewaking te verwachten. Verder zijn extra opsporingsambtenaren van de gemeente actief in de wijk, om branden te voorkomen. Vorig jaar waren daarnaast afspraken gemaakt met busvervoerder Qbuzz en taxicentrales om extra goed op te letten. En ook bij tankstations werd extra goed opgelet.

Toezicht

,,De gemeente zet in op extra toezicht, zowel zichtbaar als onzichtbaar”, zegt een woordvoerder. ,,De maatregelen die we nemen om autobranden tegen te gaan richten zich niet uitsluitend op de periode rond de jaarwisseling. Ook de aanpak van problematisch groepsgedrag en de persoonsgerichte aanpak worden rond de jaarwisseling geïntensiveerd.”

De stad stopt met de inzet van het vuurwerkdetectiesysteem rond de jaarwisseling. Volgens het Utrechtse college levert dit geen extra informatie op. Het detectiesysteem leidde boa’s en politie naar dezelfde plekken als de overlastmeldingen die al op andere manieren binnenkwamen. Verder krijgt Utrecht er 53 vuurwerkvrije zones bij. Alle stadsparken zijn dan verboden terrein voor vuurwerk. Het verbod gold al in veel dierenweides, natuurgebieden en rond verzorgingshuizen.

Vuurwerkshow

Geld voor een centrale vuurwerkshow is niet beschikbaar. Gemeente en politieke partijen zijn niet bereid om tussen de 450.000 en 550.000 euro uit te geven aan zo’n gratis toegankelijke show.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht