Volledig scherm
© EPA

Utrechter (20) aangehouden voor maken en verkopen foute software

Een 20-jarige man uit Utrecht is onlangs aangehouden door het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid van de politie. Hij wordt ervan verdacht om op grote schaal foute software (malware) te hebben gemaakt en verkocht, meldt het Openbaar Ministerie. 

De man verkocht de programma’s voor prijzen variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s. Hij heeft zo’n 20.000 euro aan cryptomunten als bitcoins verzameld. Deze zijn in beslag genomen. Momenteel loopt er een onderzoek of de Utrechter nog meer heeft verdiend. Hij opereerde op hackersfora onder verschillende namen. De politie kwam de man mede op het spoor dankzij onderzoek van twee particuliere bedrijven, waaronder het cybersecurity-bedrijf McAfee.

Bij de verdachte werden verder gegevens gevonden van tientallen creditcards en handleidingen over carding, een vorm van creditcardfraude. Ook bezat hij over toegangsgegevens van duizenden websites. Wat de man daarmee van plan was, is onbekend. 

Verborgen code

De man verkocht programma’s als Rubella, waarmee onder meer in Word- en Excelbestanden verborgen codes of malware ingebouwd kunnen worden. Wanneer zo’n geïnfecteerd document wordt geopend, wordt de verborgen code uitgevoerd. Die is zo ontworpen dat deze doorgaans niet door een virusscanner wordt gedetecteerd. De verspreiding van deze malware verloopt vaak via e-mail waaraan een geïnfecteerd document als bijlage is toegevoegd. Feitelijk is dit een vorm van phishing, menen THCT en de verantwoordelijke officier van justitie van het Landelijk Parket. 

De officier heeft besloten dat de verdachte zich voor de rechter moet verantwoorden. Wanneer de rechtszitting zal zijn is nog niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht