Volledig scherm
© EPA

Utrechter (63) krijgt taakstraf voor beledigen van koningin Máxima

Een 63-jarige Utrechter  is vandaag door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Máxima. 

De man, R. van den B., werd op 22 oktober aangehouden door de politie nadat hij diverse beledigende opmerkingen maakte aan het adres van de koningin. Dat gebeurde toen een iemand een bekeuring van 104 euro kreeg van de politie. 

‘Dochter moordenaar’

Quote

Er is sprake van een continuïteit aan delicten en de verdachte leert het gewoon niet

Officier van justitie

De toekijkende Van den B. merkte op dat ‘deze centen via de belasting bij de koningin zouden belanden’, waarna hij volgens het Openbaar Ministerie allerlei beledigende teksten over Máxima uitte. Toen hij, na een waarschuwing van de politie, de beledigingen herhaalde werd B. aangehouden. In de politieauto zou hij koningin Máxima ook nog de ‘dochter van een moordenaar’ hebben genoemd. 

De verdachte, die zelf niet aanwezig was bij de zitting,  gaf tijdens het verhoor aan de koningin nooit te hebben beledigd. Hij zou zich hiervan niks herinneren en alleen haar vader hebben beledigd. 

Twintig dagen cel

De officier van justitie eiste twintig dagen cel, mede omdat Van den B. een flink strafblad heeft. ,,Er is sprake van een continuïteit aan delicten en de verdachte leert het gewoon niet‘’, stelde ze.  

De advocaat van Van den B. stelde dat het juist beter met hem gaat de afgelopen jaren. Ze pleitte voor vrijspraak, want ‘de belediging zou nooit zijn aangekomen bij Maxima’. De rechter ging daar niet in mee en  veroordeelde B. tot een werkstraf van 40 uur. Dat was vanwege ‘belediging van een ambtenaar in functie',  want het verbod op majesteitsschennis is uit het wetboek van strafrecht geschrapt. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht