Volledig scherm
© ANP

Utrechter financieel het beste af van de vier grote steden in Nederland

De inwoner van de stad Utrecht heeft het afgelopen jaar gemiddeld het meeste vermogen opgebouwd van de vier grote steden in Nederland. De Utrechter had gemiddeld 5.700 euro opgebouwd. Het verschil met koploper Bunnik blijft echter onverminderd groot. In Bunnik lag het gemiddelde vermogen op 135.000 euro. Dat blijkt uit CBS-cijfers over vermogensopbouw.

Het verschil is volgens het CBS goed te verklaren. Grote steden hebben relatief veel jonge inwoners, uitkeringsontvangers en bewoners met een niet-westerse achtergrond. Kijk je naar de directe omgeving van de grote steden, dan zie je dat de gemiddelde leeftijd flink omhoog gaat en daarmee ook de vermogensopbouw. Bunnik staat samen met Lopik eenzaam aan top in de provincie Utrecht. Ze worden gevolgd door Renswoude en Woudenberg. Waarbij het gemiddeld vermogen nog altijd boven de 100.000 euro ligt. De Bilt voert met 92.000 euro de lijst aan van de gemeenten met een gemiddeld eigen vermogen lager dan een ton.

Eigen woning

Als het gaat om vermogensopbouw in huishoudens met een eigen woning, laten de cijfers van het CBS een heel ander beeld zien. De gemeenten De Bilt (272.000 euro) en Utrechtse Heuvelrug (250.000 euro) voeren daar de lijst aan. Ze worden op de voet gevolgd door Bunnik (228.000 euro), Zeist (209.000 euro) en Woudenberg (195.000 euro). De stad Utrecht is met 91.000 euro hekkensluiter.

Bij huishoudens met een huurwoning is Woudenberg koploper met een doorsnee eigen vermogen van 7.400 euro. Op de voet gevolgd door Bunnik, Renswoude en Lopik. Daar wordt het meest gespaard. Utrechters en Nieuwegeiners houden het minst over. In Utrecht lag het gemiddeld eigen vermogen op 1.400 euro, in Nieuwegein was dat 1.000 euro meer.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht