Volledig scherm
Ronald Poppe van de Universiteit Utrecht is woensdag te zien in een documentaire van de BBC. © BBC

Utrechter schittert als leugenexpert in BBC-documentaire

Ronald Poppe (38), universitair docent aan de Universiteit Utrecht, is woensdagavond te zien in een documentaire op de BBC. Hij fungeert daar als leugendetector-expert.

Tijdens de BBC-documentaire A Week Without Lying - The Honesty Experiment gaan drie mensen de uitdaging aan om een week lang niet te liegen. Ze gebruiken hierbij een nieuwe technologie in de vorm van een leugendetector-pak, een soort surfpak met bewegingssensoren, ontwikkeld door Ronald Poppe en drie anderen.

,,Alle deelnemers hebben een andere relatie met liegen’’, vertelt Poppe. ,,Wij volgen een vlogger die eigenlijk steeds meer zijn vlogpersonage is gaan leven. En 90% van wat hij zegt is eigenlijk een leugen, want dat vinden mensen grappig. We volgen een dominee waar mensen naartoe komen met problemen. En zij wil iedereen tevreden houden en balanceert daarmee tussen waarheid en leugen. En we volgen een vrouw die werkt in de marketing. Zij is eigenlijk introvert maar voor haar werk moet ze extrovert zijn.”

Volledig scherm
De drie deelnemers aan The Honest Experiment. Tijdens de BBC documentaire A Week Without Lying - The Honesty Experiment gaan drie mensen de uitdaging aan om een week niet te liegen. © BBC

Lichaamshouding

Tijdens de documentaire bestuderen onderzoekers eerst het lieggedrag van de deelnemers. Ze meten hun spraak, hart, bloeddruk en zweet en hun lichaamshouding wordt gemeten met behulp van het leugendetector-pak. Zo krijgen de onderzoekers door wat verandert in het gedrag van de deelnemers op het moment dat ze liegen. Vervolgens moeten de deelnemers een week lang proberen om zonder te liegen door het leven te gaan.

,,Iedereen liegt op een andere manier’’, zegt Poppe. ,,De dominee ging bijvoorbeeld vragen ontwijken. Een toekomstige bruid vroeg bijvoorbeeld aan haar: ‘Vind je het niet vervelend dat mijn bruiloft op jouw vrije dag is?’ Waarop de dominee antwoordde: ‘Ik hou van trouwerijen, die zijn veel beter dan begrafenissen.’ Dat geeft natuurlijk geen antwoord op de vraag. Iedereen heeft een eigen, bepaalde manier van liegen. Daarom is er ook niet één soort leugendetectie die voor iedereen werkt.’’

Uitdaging

De week zonder liegen was niet alleen voor de deelnemers een uitdaging. Ook de onderzoekers kwamen buiten hun comfortzone. ,,Het was heel interessant", vindt Poppe. ,,Ik doe normaal onderzoek in een lab, onder gecontroleerde omstandigheden. Dit was een hele andere aanpak. Je leert de deelnemers echt kennen en kan daardoor hun gedrag beter duiden en interpreteren.”

De documentaire wordt uitgezonden op woensdag 29 augustus van 22.00 tot 23.00 uur Nederlandse tijd op BBC 2. 

 1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
  PREMIUM
  2brothersonthe4thfloor

  De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

  Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’
 2. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  De lichtshow Keys of Light, waarbij lichtprojecties bewegen op de muziek van een speciale piano, gaat vanavond om 21.00 uur in première. Zo weet de volledig ingepakte Domtoren dagelijks tot en met 21 december toch nog de aandacht te trekken. Verschillende bekende pianisten zullen de piano komen bespelen om daarmee lichtprojecties op de stijgers te creëren. En op 22 november zullen duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een hardlooproute door het centrum van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht