Volledig scherm
De Maliesingel en Tolsteegsingel zijn inmiddels al bijna anderhalf jaar fietsvriendelijk ingericht. © Marnix Schmidt

Utrechter vraagt verkeersgegevens op: Maliesingel krijgt plateaus tegen hardrijders

De Tolsteegsingel en Maliesingel in Utrecht krijgen plateaus op de weg omdat auto’s veel te hard rijden. Voordat het zover is, wil de gemeente handhavers inzetten die boetes moeten uitdelen aan hardrijders.

Op beide singels mag 30 kilometer per uur worden gereden, maar een bewoner aan de Maliesingel viel op dat veel auto’s zich daar niet aan houden. De wegen beschikken over een 'smileybox', die bestuurders toont hoe hard ze rijden.

Via een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) bij de gemeente vroeg de bewoner de gegevens van de smileybox openbaar te maken. Wat bleek: zeker 30 procent van de bestuurders rijdt 40 kilometer per uur of harder. Regelmatig wordt er 90 kilometer per uur gereden en een enkele keer zelfs bijna 110 kilometer per uur.

Actie

De bewoner speelde de cijfers door aan VVD-raadslid André van Schie, die er raadvragen over stelde. ,,Ik wist helemaal niet dat die gegevens opgeslagen worden. Je kan wel voelen dat er veel te hard gereden wordt, maar nu kan het ook worden aangetoond’’, verklaart Van Schie, die blij is met de actie van de bewoner.

De gemeenteraad kwam met het voorstel om plateaus te plaatsen die auto’s moeten afremmen. De gemeente gaat nog met omwonenden in gesprek over waar ze het beste geplaatst kunnen worden. ,,Alle bewoners zijn blij met plateaus, maar geen enkele bewoner wil een plateau voor de deur, dus we moeten nog bezien waar ze komen. Ik denk zelf bijvoorbeeld aan de kruising met de Zonstraat’’, zegt Van Schie.

Momenteel wordt de Maliesingel al flink onder handen genomen. De weg wordt verbreed voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers. ,,De inrichting is nu gewoon belabberd, daardoor rijden auto’s veel te hard. Het doel is dat de weg veiliger wordt voor fietsers en bewoners’’, zegt Van Schie.

Nu blijkt dat smileyboxen zorgen voor gegevens over hardrijders zullen er de komende periode veel meer snelheidsonderzoeken worden gehouden door de gemeente. ,,Absoluut. Op mijn verzoek is er al eens een smileybox bij de busbaan in Leidsche Rijn geplaatst, omdat ik dacht dat bussen te hard reden. Dat gaan we eens onderzoeken’’, belooft Van Schie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht