Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Utrechters halen fiets vaak niet op; 'Er staat hier nog genoeg'

Het was afgelopen woensdag de laatste kans voor de mensen die hun fiets nog in de stalling op het Westplein hadden staan, die deels leeg moet vanwege een verbouwing. Zeventig procent werd niet opgehaald. Na maandenlange waarschuwingen werden de tweewielers die er nog stonden verplaatst naar het Fietspunt op de Koningin Wilhelminalaan. Waarom zijn Utrechters zo slordig met hun fiets? 

"Steeds meer mensen zien hun fiets als wegwerpartikel," zegt Rob Kreugel van het gemeentelijk fietsendepot aan de Kanaalweg. Daar staan 640 fietsen te wachten op hun eigenaar. "Men is er veel slordiger mee dan voorheen. Veel fietsen worden opgehaald, maar kijk maar om je heen. Er staat hier nog genoeg", zegt Kreugel. 

Vorig jaar werden van de 7406 fietsen die op het depot terecht kwamen omdat ze verkeerd of gevaarlijk geparkeerd stonden, er 5128 opgehaald. Dat percentage ligt een stuk lager als wordt gekeken naar weesfietsen die, na een waarschuwing in de vorm van label, worden opgehaald als ze niet lijken te worden gebruikt. En zo blijft veel staan, en dat in de stad met de grootste fietsenstalling ter wereld. "De fietsen die niet worden opgehaald, worden verkocht aan het Fietspunt", zegt Kreugel. "Daar worden ze opgeknapt en uiteindelijk komen ze weer in de winkel te staan. Maar het liefst krijgen we de fiets natuurlijk terug bij de eigenaar." 

Swapfietsen

Een fors deel van de 640 fietsen die momenteel in het depot staan, zijn zogenoemde Swapfietsen, herkenbaar aan de blauwe voorband. Voor een vast bedrag per maand heeft de gebruiker gegarandeerd een werkende fiets. Is de fiets gestolen, dan wordt een nieuwe fiets geleverd. "Mooi systeem, maar het leidt er wel toe dat de fietsen snel worden afgedankt. Stel, de ketting ligt eraf, dan is het verleidelijk om een nieuwe aan te vragen. Het enige dat ze betalen is een beetje eigen risico. We hebben de afspraak dat Swapfiets zelf hun eigen fietsen weer opkopen. Eenzelfde afspraak hebben we met de OV-fietsen."

Kreugel maakt zich geen illusies. "Er zullen altijd fietsen verkeerd staan, dat is logisch. Iedereen maakt wel eens een foutje, daar heb ik alle begrip voor", zegt hij realistisch. "De gemeente doet er wel alles aan dit te voorkomen. Zo staat overal duidelijk aangegeven wat wel en niet mag, maar daar letten veel mensen niet op. Ook is er de P-route app, waarop gebruikers kunnen zien in welke stalling in de stad nog ruimte is", tipt Keugel. "Op die manier kun je makkelijk voorkomen dat je fiets wordt meegenomen. Gebeurt het dan toch, kom hem dan ook even halen."

Vijf redenen voor het niet ophalen van de fiets:

1. "Veel mensen denken dat hun fiets is gestolen. Ze zien hem niet en denken direct het ergste. Als ze een beetje om zich heen zouden kijken, zien ze dat de fiets daar niet mocht staan, maar sommigen gaan meteen uit van diefstal."

2. "Mensen durven hun fiets niet op te halen, omdat ze hem op straat hebben gekocht van junk. Ze zijn dan bang dat als ze bij ons komen, ze tegen de lamp lopen. De twintig euro die het kost om de fiets bij ons terug te krijgen, is bovendien in deze gevallen soms hoger dan het aankoopbedrag."

3. "Ze weten niet dat hij in het depot staat. Waar je je fiets niet mag neerzetten, is dat duidelijk aangegeven. Er staan zelfs borden met wat te doen als de fiets weg is. Duidelijker kan bijna niet, maar mensen zien het niet of letten er niet op."

4. "Omdat men snel uitgaat van diefstal, worden er veel claims ingediend bij de verzekering. Dan krijgen ze een geldbedrag terug, maar blijft de fiets hier wel maar staan."

5. "Soms vergeten mensen simpelweg waar ze hun fiets hebben neergezet en denken dat ze hem zelf niet kunnen vinden, terwijl hij hier staat. Ze kopen dan vaak gewoon weer een nieuwe."

Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Zwarte Altec. In depot sinds op 13 augustus. 

"Deze fiets is verwijderd van de Vieburg. Auto's die vanaf de Oudegracht komen, moeten een stukje over de stoep, waardoor er geen fietsen op de brug kunnen. Dit staat duidelijk aangegeven, maar desondanks stond de fiets er toch."

Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Rode damesfiets met zitje. In depot sinds 29 juni.

"Deze stond op het bruggetje naast TivoliVredenburg. Hier halen we zeer regelmatig fietsen weg. Op de brug staat een blindengeleidestrook en als je je fiets tegen de brug aanzet, kunnen blinden de strook niet meer goed gebruiken. Dat kan natuurlijk niet, dus daar zitten we kort op." 

Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Witte Batavus. In depot sinds 25 mei.

"Een paar meter verderop het Jaarbeursplein, waar we deze fiets vonden, staat een fietsenstalling waar hij had mogen staan. Bovendien stond hij midden op de stoep én voor een branduitgang."

Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

 Blauwe damesfiets. In depot sinds 20 juli.

"Op de hoek van het Vredenburg, naast de Starbucks, staat weliswaar een fietsenstalling, maar deze fiets stond daar buiten, precies op een blindengeleidestrook."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht