Het coronavirus.
Volledig scherm
Het coronavirus. © GGD

Utrechters, hoe gaat het met jullie? De GGD wil het graag weten

De GGD regio Utrecht wil via een enquête onder de inwoners van de provincie de mentale en fysieke staat tijdens de coronacrisis van de Utrechters meten. In het onderzoek wordt onder andere gevraagd naar hoe gelukkig mensen zijn en of ze zich zorgen maken over hun gezondheid en hun baan. Met de resultaten hoopt de GGD beter in te kunnen spelen op onvoorziene problemen die aan de oppervlakte komen. 

Alle GGD’s hebben deze enquête onder hun inwoners uitgezet. De GGDregio Utrecht (GGDrU) heeft de aangeboden op de eigen website, op sociale media en via de media. De instantie hoopt ermee dat veel mensen de enquête invullen en er een compleet beeld ontstaat van de ‘Utrechter’. 

De enquête kan tot en met Tweede Paasdag worden ingevuld. Een week later zijn de resultaten bekend. Uit de stroom formulieren kan de GGD beter inschatten waar problemen zich voordoen. Stel dat uit de enquête blijkt dat veel Utrechters zich zorgen maken over de toekomst, dan zou de GGD daarop kunnen inspelen met voorlichting of een hulplijn kunnen openen. 

Veel gedeeld

,,Normaal gesproken maken we altijd gebruik van een vast panel voor onderzoek”, zegt Françoise Schütz, onderzoeker publieke gezondheid. ,,Deze keer is de enquête breed uitgezet, omdat dit een uitzonderlijke situatie is waar wij in zitten met de coronacrisis. Iedereen in de provincie Utrecht kan dit invullen. De gemeenten hebben het onderzoek gedeeld en we zien dat het ook op sociale media, vooral Facebook, veel gedeeld wordt.”

Het onderzoek leeft, merkt Schütz. ,,Omdat het betrekking heeft op iedereen. Veel mensen hebben de vragenlijst al ingevuld. Hoe meer mensen hem invullen, hoe beter de representativiteit wordt. We weten nu nog niet of de gegevens representatief zijn, maar voor een bepaalde achtergrond kunnen wij de gegevens corrigeren, zodat de resultaten een representatief beeld geven. We hopen dat nog veel meer mensen in verschillende gemeenten het gaan invullen, zo krijgen we een goed beeld.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht