Volledig scherm
Koningsdag op de Neude in 2014. Dat gaan we dit jaar niet zien. © Angeliek de Jonge

Utrechters komen met eigen feest op ‘heilige’ Koningsdag na cancelen pleinfeesten

updateDe pleinfeesten in Utrecht tijdens Koningsdag gaan dit jaar niet door. En dus besloten Ivo Gesink en Erik van Veen zelf iets te verzinnen. Ze organiseren daarom de We Doen Het Zelf Wel - Koningsrave om de verjaardag van de koning toch kleur te geven. 

Het tweetal is verbolgen over feit dat de gemeente geen vergunningen geeft aan horecaondernemers voor de pleinfeesten. ,,Een grote teleurstelling”, zegt Ivo. ,,Voor ons is het toch altijd een heilige dag. Toen duidelijk werd dat de feesten dit jaar niet doorgaan, kwam Erik met het geniale idee om zelf iets te organiseren.”

Het is de bedoeling dat op 27 april zoveel mogelijk mensen naar het Utrechtse Griftpark komen. Maar wel mét een speaker van het merk JBL. ,,Je kunt namelijk tot honderd van deze speakers draadloos aan elkaar koppelen”, zegt Erik. ,,Als iedereen zo’n ding meeneemt, kunnen we met z’n allen dezelfde muziek luisteren. We hebben al een afspeellijst, waarin de feestvierders kunnen stemmen op liedjes en iedereen dezelfde muziek hoort.”

Horecaondernemers vs gemeente Utrecht

Ivo en Erik voelen mee met horecaondernemers, die niet onder de huidige regels pleinfeesten willen organiseren. De ondernemers lieten eerder in een open brief weten de eindtijd van de feesten te willen verruimen en vonden dat de gemeente onvoldoende optreedt tegen de ongecontroleerde alcoholverkoop. De gemeente kon zich niet in deze klachten vinden, dus besloten de horecaondernemers aan de Neude, Domplein en Stadhuisplein voor dit jaar geen vergunningsaanvraag voor een groot feest in te dienen.

 ,,Dankzij de horeca in Utrecht hebben wij ieder jaar een geweldige Koningsdag kunnen vieren. En als dat nu ineens niet meer het geval is, vinden wij dat oneerlijk. Hier moet over gepraat worden en de gemeente moet zich achter de oren krabben. Hopelijk is het volgend jaar weer als vanouds.”

De gemeente Utrecht wil volgende week met de initiatiefnemers van de Koningsrave in gesprek, zegt woordvoerder Anita van Wijnbergen. ,,Dit om te horen wat precies de bedoeling is. Zodat we samen kunnen beoordelen wat kan.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Het affiche van het feest. © Facebook

Gezellig!

Inmiddels hebben bijna duizend mensen op Facebook laten weten geïnteresseerd te zijn in de We Doen Het Zelf Wel - Koningsrave. Meer dan zeventig mensen staan op ‘aanwezig’. 

,,Het is een uiting van onvrede, maar wel op een feestelijke manier”, benadrukt Ivo. ,,We willen geen overlast en aan het eind van de dag moet er geen afval meer op de grond liggen. Koningsdag is toch een dag waarop het gezellig moet zijn.”

De We Doen Het Zelf Wel - Koningsrave begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht