Volledig scherm
Marco Lagemaat en collega Hans Stam. © AD

Utrechters lijken goed voorbereid op staking stads- en streekvervoer

updateHet is iets wat je niet vaak zult zien op een maandagochtend in de spits: een leeg busstation. De bus- en tramhaltes bij Utrecht CS ogen deze maandag verlaten door de staking van de regionale vervoersbedrijven. En de meeste mensen waren daar goed van op de hoogte.

Nee, geen woedende reacties van reizigers die niet wisten dat er geen bus of tram zou rijden. „Het lijkt erop dat de meeste mensen het nieuws toch wel hebben meegekregen”, zegt Marco Lagemaat (35). Reizigers die met de trein op Utrecht CS aankomen, worden met borden van U-OV geattendeerd op de staking. Een noodzakelijk kwaad, meent Lagemaat. De buschauffeur van U-OV rijdt normaal in zijn bus door de stad, maar is vandaag lid van de ordedienst. „Het is voor reizigers vervelend, maar ook wij willen liever rijden. Het is belangrijk dat we staken. We moeten laten zien dat we niet met ons laten sollen. Wij verdienen een betere cao.”

Enkele bussen

Quote

We moeten laten zien dat we niet met ons laten sollen, wij verdienen een betere cao

Marco Lagemaat

Op het busstation is het rustig, op de muziek uit de partytenten van de vakbonden na. Af en toe rijden taxi’s langs in de hoop een slaatje te slaan uit de staking. Maar op een enkeling na lijken de meeste reizigers te weten dat er maandag en dinsdag geen bussen en trams rijden. 

Af en toe loopt iemand verwachtingsvol de trappen af, om dan al snel te zien dat er écht niets rijdt. 
Ik hoorde dat er misschien toch enkele bussen zouden rijden, dus ik ben voor de zekerheid even komen kijken”, zegt Linda de Vries. Dan moet ik maar een OV-fiets zien te regelen”, zegt de studente terwijl ze wegwandelt. Nanne van der Tuin had wel gelezen dat er een staking zou zijn, maar had zich niet gerealiseerd dat op haar treintraject (Geldermalsen – Gorinchem) ook wordt gestaakt. Ik ga nu mijn baas dus maar een berichtje sturen dat ik niet op het werk kan komen.

Koffie

Voor buschauffeurs Lagemaat en zijn collega Hans Stam (64) zit er vandaag niets anders op dan een beetje rondhangen, kletsen en zo nu en dan een kop koffie drinken. „Het is niet anders”, zegt Stam. „Misschien dat er collega’s zijn die wel willen werken, maar het zal moeilijk zijn om een echte dienstregeling op te zetten. Alleen voor de trams heb je dan al tientallen mensen nodig.” 

Hoewel het rustig is op het station, is in de stad Utrecht de onduidelijkheid iets groter. Rond kwart voor negen stond er nog een groepje mensen te wachten op de bus bij bushalte Oudenoord in Utrecht en ook in IJsselstein lijkt er wat verwarring te zijn ontstaan. De informatieborden bij een aantal bushaltes gaven nog actuele reistijden aan en de reis-app 9292ov gaf geen melding van de staking van het stad- en streekvervoer. 

Om 10.00 uur wordt duidelijk of er alsnog bussen of trams in de regio gaan rijden. Dinsdag volgt een nieuwe stakingsdag. Stam waarschuwt alvast: „Misschien wordt de volgende actie wel dat het openbaar vervoer een week plat gaat.” Het is de tweede keer dit jaar dat er acties zijn in het openbaar vervoer. Begin januari reden door acties ook amper treinen en bussen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht