Utrechters maken zich klaar voor de Singelloop, zo ook de achtjarige Frey die stiekem meerent

VideoHonderden Utrechters halen zondagmiddag de hardloopschoenen weer uit de kast voor de jaarlijkse Singelloop. Afgetraind of niet, jong of oud. 

Frey Bijwaard is 8 jaar en hoewel de inschrijfleeftijd op minimaal twaalf jaar ligt, doet hij al voor de tweede keer mee met de Singelloop. Hoe kan dat?

Volledig scherm
Frey Bijwaard (8). © William Hoogteyling

,,Ik ben acht, dus ik mag eigenlijk helemaal nog niet meedoen. Maar vorig jaar is het me ook gelukt, dus we gaan het weer proberen. Papa en ik hebben een smoes bedacht voor als iemand vraagt of ik oud genoeg ben. Dan zeggen we dat ik twaalf jaar ben en altijd een beetje klein ben gebleven. Ik vind het lopen gewoon heel leuk, ik krijg er een fijn gevoel van. Ik doe ook schaken en hockey, maar hardlopen kan ik het beste. Vorig jaar deed ik er 29 minuten en 52 seconden over en dit jaar hoop ik dat ik het in 28 minuten loop.” 

,,Het liefst zou ik alle records verbreken. Papa en ik hebben veel getraind, we hebben in het bos en bij het huis gelopen, maar ook een keer een snelheidstraining gedaan. Ik ben wel wat beter dan papa hoor. Vorig jaar was ik sneller dan hem, hij zat één plek achter mij.” 

Het is te hopen dat Frey's optreden in deze krant er niet voor zorgt dat hij zondag gesnapt wordt. ,,Komt dit zaterdag al in de krant, dan?”, vraagt zijn vader een tikje bezorgd aan het einde van het gesprek. 

Eva van den Berg (37) is lerares op basisschool De Vlinder in Houten. Dit jaar dacht ze ‘boeien, ik ga het gewoon doen.’

,,Elk jaar waren er weer collega’s die vroegen: doe je mee aan de Singelloop? En elk jaar dacht ik: ik wil wel, maar ik heb nog maar vijf weken om te oefenen en dat is onhaalbaar. Ik heb nooit echt iets gehad met hardlopen. Ik heb totaal geen hardloopervaring. Dit jaar dacht ik: weet je, boeien, ik ga het gewoon doen!” 

,,De eerste week kon ik maar drie minuten onafgebroken rennen. Meer lukte me niet. Toen dacht ik: oké, maar straks moeten het er vijfendertig zijn. No way dat dat gaat lukken. Afgelopen woensdag heb ik 4,6 kilometer aan één stuk door gelopen, dus eigenlijk ben ik er bijna, want ik doe mee in de vijf-kilometerloop.” 

Volledig scherm
Eva van den Berg (37) © William Hoogteyling

Sinds de geboorte van mijn tweede dochter heb ik last gehad van m’n schildklier, dus ik sport al anderhalf jaar niet meer. Ik moet zeggen dat m’n lijf er niet helemaal blij mee is, maar volgens mij ga ik het wel halen. Er staan zóveel mensen aan de kant om me aan te moedigen: mijn dochters, mijn ouders en heel veel collega’s en vrienden. Ook rennen we voor het KWF, dus dat is een extra drijfveer. Ik vind het wel heel spannend. Als ik het haal ben ik echt heel erg trots op mezelf.” 

Zondag met eigen ogen zien hoe Frey en Eva over de finishlijn komen? De 5 kilometer start op zondagmiddag om 13:00 uur op de Maliebaan en finisht in het Wilhelminapark. Om 14.00 uur start de 10 kilometer.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht