Volledig scherm
Een autobrand in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. © Michiel van Beers

Utrechters moeten flink dokken voor autobranden in eigen wijk

Utrechters draaien fors op voor de schade veroorzaakt door branden en andere schades aan auto's, vooral in de wijken waar veel trammelant is. In bijvoorbeeld Kanaleneiland-zuid betalen automobilisten inmiddels bijna twee keer zoveel premie als elders in de stad of omliggende plaatsen.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite autoverzekering.nl die traditioneel rond de jaarwisseling premies vergelijkt. Dat er flinke verschillen zijn per regio en tussen stad en platteland, was al langer bekend. Nog niet eerder werd duidelijk hoe groot de verschillen binnen Utrecht zijn. 

Autoverzekering.nl vergeleek de premie voor een Volkswagen Golf uit 2011 zonder eigen risico waarmee maximaal 20.000 kilometer gereden wordt. De bestuurder is 43 en heeft vijf schadevrije jaren. Voor de vergelijking is het gemiddelde genomen van de drie voordeligste aanbieders. In Kanaleneiland-Zuid kost de all riskverzekering dan 99 euro per maand, in Hoograven 88, in Overvecht 71 in het centrum 62 en in De Meern of De Bilt slechts 55 euro. Daarmee is Kanaleneiland-zuid 60 procent duurder dan de binnenstad en maar liefst 80 procent duurder dan De Bilt of De Meern.

Ook een kale WA-verzekering is in Kanaleneiland Zuid duur: ruim 41 euro, een tientje meer dan aan de Oudegracht en 14 euro duurder dan in de Bilt. Hierbij zijn de prijsverschillen naar verhouding kleiner. Bij WA-verzekeringen spelen schades door inbraak en brandstichting geen rol. Die worden hierdoor niet gedekt.

Autobranden

Woordvoerder Jesse Breeuwsma van Autoverzekering.nl veronderstelt ook dat de hausse aan autobranden van dit jaar en vorig jaar doorwerkt in de premies. ,,Dat zal er zeker mee te maken hebben. Verschillen tot dertig procent komen vaker voor, maar zoals hier bij Kanaleneiland-Zuid, heb ik nog niet vaker gezien.”

Daan Wentholt van de Utrechtse verzekeraar ASR laat in een reactie weten dat het aantal autobranden en auto-inbraken in een bepaalde wijk gevolgen kan hebben voor de hoogte van de premie voor een autoverzekering. ,,Het voert te ver om dit verband per wijk in Utrecht uit te rekenen, maar in algemene zin kunnen we stellen dat onze premies zijn gebaseerd op onze langjarige statistieken waarbij de in het verleden voorgevallen schade een belangrijke factor is. Uit deze statistieken blijkt dat in de grote steden vaker schade wordt geclaimd dan in kleinere plaatsen. Deze verschillen kunnen dus ook voorkomen tussen verschillende wijken in een grote stad zoals in Utrecht.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht