Volledig scherm
File tussen Utrecht en Amsterdam op de A2. Utrechters zijn niet blij met de drukke omgeving en de matige luchtkwaliteit. © ANP

Utrechters vinden hun omgeving te druk en de luchtkwaliteit matig

Utrechters zijn ontevreden over het milieu in hun omgeving. Ze vinden het te druk en de luchtkwaliteit maar matig. Maar met hun inkomen en het onderwijs in de provincie zijn ze wel blij. Dat blijkt uit de Brede Welvaarts Index (BWI) van Universiteit Utrecht en de Rabobank.

De onderzoekers vroegen inwoners van veertig regio’s, waaronder de provincie Utrecht, naar hun tevredenheid op elf terreinen die de welvaart in brede zin beïnvloeden. Behalve financiële factoren wegen ook gezondheid, onderwijs, milieu en veiligheid hierin mee. 

Als al deze factoren bij elkaar zijn opgeteld, blijkt dat Noord Drenthe de beste plek is om te wonen: weinig files en criminaliteit, gezonde lucht, goed onderwijs en betaalbare huizen. Omgekeerd scoren Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet hoog vanwege slechte scores op de eerste drie terreinen.

Utrecht middenmoter

Utrecht neemt op de ranglijst een middenpositie in. Net als bij de andere grote steden lijken de fors gestegen huizenprijzen door te werken in de woontevredenheid: de provincie staat op plaats dertig, juist voor de regio’s in Noord- en Zuid-Holland. Volgens de onderzoekers komt dat vermoedelijk doordat veel Utrechters door de krappe woningmarkt geen huis naar hun wensen kunnen krijgen.

Als het om veiligheid gaat, plaatsen Utrechters hun omgeving in de onderste helft van de ranglijst. Met het rapportcijfer voor het milieu bungelt Utrecht zelfs helemaal onderaan. Daar scoren de landelijke gebieden verreweg het hoogst, de verstedelijkte het minst.

Hoge score op onderwijs

Wel hoog scoort de provincie Utrecht op het gebied van onderwijs, gezondheid en de balans tussen werk en privéleven. Qua onderwijs deelt Utrecht de tweede plaats met Noord Drenthe, de regio die vlak onder universiteitsstad Groningen ligt. Ook op het gebied van gezondheidszorg neemt Utrecht een top-10 positie in. Datzelfde geldt voor de balans privé/werk. Daar scoren ook de Gooi en Vechtstreek en Haarlem hoog: toevallig ook de regio’s met de hoogste tevredenheid over het inkomen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht