Volledig scherm
Een ja/ja-sticker. © AD

Utrechters, wees gewaarschuwd: zonder ja-ja-sticker geen reclame en krant meer op de deurmat

Vanaf 1 januari 2020 hebben huishoudens in Utrecht een speciale sticker nodig om reclame en huis-aan-kranten te blijven ontvangen. 

Utrecht besloot eerder dit jaar tot een verbod op het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk, tenzij er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit. Deze week ging een voorlichtingscampagne van start om inwoners op de maatregel te wijzen.

Op de website utrecht.nl/ja-ja-sticker legt de gemeente uit welke stickers er zijn. Voor reclame en huis-aan-huiskranten is de ja-ja-sticker nodig. Wie alleen de huis-aan-huis-kranten wil ontvangen, plakt de nee-ja-sticker op. Zonder sticker op de brievenbus ontvang je geen folders en geen kranten.

De plakkers zijn vanaf 1 december verkrijgbaar bij de balies van het stadskantoor en wijkbureau's. Daar zijn ook de bestaande nee-nee-sticker en nee-ja-sticker te verkrijgen.

Papier besparen

Utrecht wil met de maatregel papier, inkt en brandstof besparen. Uit landelijk onderzoek blijkt volgens de gemeente dat een gemiddeld huishouden ongeveer 70 kilo ongevraagd drukwerk per jaar in de brievenbus krijgt. Een groot deel verdwijnt ongezien in de afval- of papierbak.

Amsterdam voerde de ja-ja-sticker in januari 2018 in. De reclamebranche probeerde het verbod op vrije verspreiding tegen te gaan, maar ving twee keer bot bij de rechter. Het gerechtshof bevestigde vorige maand dat Amsterdam de ja-ja-sticker mag houden.

Huiskranten

Waar Amsterdam alleen reclame verbiedt, weert Utrecht ook huis-aan-huiskranten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich hier grote zorgen over. ,,De redacties zijn ineens afhankelijk van de grillen van gemeenteraden voor het voortbestaan van hun huis-aan-huiskranten. De journalistieke functie van de huis-aan-huiskrant komt zwaar onder druk te staan.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht