Volledig scherm
Een schaakspel zoals André van Schie cadeau deed aan de stad in 2018, moet op het plein bij het Utrechts Archief te spelen worden voor alle Utrechters. © De Jonge Angeliek

Utrechts Archief wil levensgroot Utrechts schaakspel maken

Een levensgroot schaakspel dat voor iedereen bespeelbaar, met herkenbare Utrechtse stukken. Dat heeft het Utrechts Archief voor ogen, met de ontwikkeling van een groot schaakspel voor Utrechters. Met De Dom als koning en nijntje als pion in het spel.

Verzetsheldin Trijn van Leemput moet de dame worden in het grote openbare schaakspel vol historie, dat via een crowdfundingsactie gestalte moet krijgen. Organisaties en bewoners kunnen via Voordekunst.nl een schaakstuk of schaakvlak adopteren.

Overeenkomsten

Bedoeling is dat het roodwitte Utrechtse schaakspel bij de ingang van Het Utrechts Archief komt te staan, op het plein van de voormalige Paulusabdij en Rechtbank van Utrecht. Het spel kent veel overeenkomsten met de variant die oud-gemeenteraadslid André van Schie de stad aanbood bij zijn vertrek vorig jaar.

Inmiddels is al bijna 3.000 van de benodigde 10.000 euro voor het schaakspel gedoneerd. Het lijkt er daarom op dat binnen afzienbare tijd beschermheilige Sint Maarten in Utrecht echt als paard van het schaakspel kan terugkeren in de stad.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht