Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Utrechts bedrijf achter onbetrouwbare bitcoinadvertenties

Een Utrechts bedrijf, genaamd VIP Response, is betrokken bij malafide bitcoinadvertenties die op Facebook en Instagram worden verspreid. Dat meldt Brandpunt+.  Bij de advertenties worden zonder toestemming foto’s van bekende Nederlanders gebruikt. 

Wie op de advertenties met foto’s van BN’ers als John de Mol,  Duncan Laurence en Twan Huys klikt, komt op een verdacht investeringsplatform terecht waar hoge rendementen worden beloofd. Slachtoffers die geld overmaken, zien dat zelden terug. 

In totaal kon Brandpunt+  wereldwijd zeven bedrijven vinden die de malafide bitcoinadvertenties verspreiden met Nederlandse BN’ers erin. Waaronder VIP Response uit Utrecht, een bedrijf waar zo’n 15 mensen werken. Naast Utrecht, worden de advertenties uit onder meer Kiev, Praag, Tel Aviv en New York verspreid.

Zogenaamde advertentiefreelancers plaatsen de advertenties op social media als Facebook en Instagram. Uit het onderzoek van Brandpunt+ blijkt dat je alleen een paar vragen moet beantwoorden op Skype om je aan te melden. De freelancers krijgen per slachtoffer betaald die in een advertentie trapt. Per slachtoffer kan het bedrag al snel oplopen tot honderden dollars.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht