Volledig scherm
Marcel Rene Bamberg (rechts) en Oscar Smit gaan als duo Bamberg & Smit naar het Leids Cabaret Festival. © Marnix Schmidt

Utrechts cabaretduo heeft succes op Leids Cabaret Festival

Het Utrechtse cabaretduo Marcel Bamberg en Oscar Smit is doorgedrongen tot de laatste acht deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2019. Het festival geldt als belangrijkste springplank voor jong cabarettalent. Grote namen als Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis en Jansen of Sanne Wallis de Vries braken door na winst op het Leidse podium.

De twee studeerden rechten in Utrecht en wonen er nog altijd. Ze leerden elkaar kennen bij de Utrechtse studenten roeivereniging USR Triton. Hier becommentarieerden ze op een ludieke manier de roeiwedstrijden en er groeide iets.

“We raakten goed op elkaar ingespeeld en voelden elkaars grappen goed aan. Het werd een succes,” zegt de 26-jarige jurist Oscar Smit over die begintijd. De twee werkten twee jaar aan de cabaretvoorstelling ‘Hollewandplug’. Hiermee konden ze afgelopen weekend de jury van het Leids Cabaret overtuigen. Ze bleven over na de voorronde uit een totaal van 64 inzendingen. 

Verwarren

In hun voorstelling van 25 minuten steken ze met liedjes en sketches de draak met mensen die in een ‘social media bubble’ verkeren en die vrijwel continu gefocust zijn op hun mobiele schermpjes. In hoog tempo wisselen ze met woorden en muziek en proberen hun publiek continu te verwarren. 

“Het verwarren van het publiek lukt altijd. Door opeens als duo een scene volledig in de zaal te spelen of niet op te komen na een aankondiging,” zegt de 27-jarige Marcel Bamberg die tot zijn twintigste jaar in Nieuwegein heeft gewoond. Het duo wil niet teveel verklappen over de voorstelling. 

Een opleiding of veel theaterervaring hebben ze niet. Smit: “Er doen met het festival artiesten mee met heel veel ervaring in het vak. Wij hebben geen traditionele kleinkunst- of theaterschoolachtergrond. We hebben in Utrecht rechten gestudeerd. Het is heel bijzonder dat we ver zijn gekomen, maar het is ook ontzettend leuk om te doen.”

Verkiezingsstunt

Nu de twee dichter bij een overwinning zijn gekomen van het Leids Cabaret Festival zien ze een rol in het Nederlandse cabaret wel voor zich. Smit is in het dagelijks leven nu nog jurist. Bamberg heeft zijn eigen bedrijf in Utrecht en wordt ingehuurd als debatleider of presentator van bijeenkomsten. Vorig jaar timmerde Marcel Bamberg me een verkiezingsstunt aan de weg als aankomend PvdA-raadslid. Hij liet zich tatoeëren om aandacht te vragen voor kinderarmoede. Het hielp hem niet aan een zetel in de Utrechtse gemeenteraad.

In de tweede week van februari verzorgt het Utrechtse cabaret duo nog optredens voor publiek en jury tijdens de kwart- en halve finales. Dan wordt duidelijk of zij tijdens de grote finale op zaterdag 16 februari kunnen doordringen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht