Volledig scherm
Kaartjes attenderen gasten erop dat ze hun laptop gesloten moeten houden. © Lewis Book Café

Utrechts café verbiedt laptops: 'Het liep de spuigaten uit'

Wie in een horecagelegenheid met de laptop op schoot wil werken, is niet welkom bij Lewis Book Café aan Achter Clarenburg. Daar zijn laptops sinds twee weken verboden. 

Met het aanspreken van haar gasten op het gebruik van hun laptop heeft eigenaar Elianne Alblas twee weken geleden de eerste stap gezet richting een laptopvrije zaak. Tot die tijd heerste er 'een kantoorsfeer', zegt ze. „Contact tussen gasten en het personeel was er nauwelijks. Iedereen zat alleen maar naar zijn laptop te staren. Gasten die wel voor de gezelligheid kwamen, hadden het gevoel dat ze niet mochten praten. Het liep gewoon de spuigaten uit.”

Op de tafels pronken sinds vorige week kaartjes om gasten erop te attenderen vooral niet hun laptop open te klappen. Daar houdt iedereen zich aan. In een enkel geval moeten de medewerkers de gast erop aanspreken. De sfeer is volgens Alblas sindsdien erg veranderd. „Ik snap dat het best een overgang is geweest. Dat was het zeker waard. Mensen nemen de tijd om een praatje met elkaar te maken en dat komt de sfeer ten goede. Ik merk ook dat het personeel veel minder op haar tenen hoeft te lopen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Eigenaar Elianne Alblas van Lewis Book Café. © Lewis Book Café

Nog wel telefoon of tablet

Flexwerkers zijn nu niet meer in het café te vinden. „We spreken een andere doelgroep aan en dat ligt veel dichter bij het doel dat ik voor ogen had toen ik dit café vorig jaar opende. Het is nu een plek waar het om verbinding en contact met anderen gaat.”

Het veelvuldig gebruik van de telefoon of tablet valt volgens Alblas onder dezelfde discussie, maar deze apparaten zijn niet verboden in de zaak. „Als mensen er uren op zitten, zeggen we er wat van. Voor nu vinden we dat de boodschap duidelijk genoeg is, maar wie weet of we daar in de toekomst nog wat mee gaan doen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht