Volledig scherm
© Rob van der Lingen

Utrechts duo volgt singelherstel met gelikte nieuwe website

Herbert Boland en Rob van der Lingen, de mannen achter bouwpututrecht.nl die al jaren de verbouwingen in en rondom het Utrechtse centrum volgen, hebben er een nieuw pareltje bij: waterindesingel.nl. „Nu het water terugkomt in de singel, willen we laten zien dat de functie van het water in de stad steeds verandert.”

Fotograaf Rob van der Lingen bij de Catharijnesingel waarover hij de website www.waterindesingel.nl online heeft.
Volledig scherm
Fotograaf Rob van der Lingen bij de Catharijnesingel waarover hij de website www.waterindesingel.nl online heeft. © Marnix Schmidt

De website ziet er gelikt uit. Met pijltjes blader je langs filmpjes en video's van de Utrechtse singel. Van vroeger toen de Catharijnesingel nog een open riool was, naar het punt dat men het zat was en de singel dichtgooide, naar nu de singel weer wordt opengebroken. Leuke weetjes komen voorbij, bijvoorbeeld dat het waterschap met de driehoeksmossel experimenteert om het water in de grachten helderder te maken.  

„De website ligt al een tijdje 'op de plank'. Ik raakte geïnspireerd toen het eerste stukje singel bij TivoliVredenburg werd geopend”, vertelt initiatiefnemer Herbert Boland. Sinds 21 juli staat de website nu online.

Verschillende rollen

Herbert Boland.
Volledig scherm
Herbert Boland. © Herbert Boland

Boland is gefascineerd door de Utrechtse singel en wil aan zoveel mogelijk mensen laten zien welke verschillende rollen het water heeft. „Ecologisch, als leefomgeving van dieren. Maar ook voor recreatie. Vroeger beleefde men juist helemaal geen plezier aan het water. Het was vies en er voeren vooral schuiten voor de aan- en afvoer van goederen.”

Een van de meeste fascinerende foto's is die van een stel Utrechtse studentenroeiers van Orca. Rob van der Lingen was erbij toen zij lieten zien hoe ze iemand al waterskiënd konden voorttrekken. „Ze wilden laten zien hoe snel ze konden gaan”, lacht Van der Lingen.

Filmen vanaf het water

Hij maakte vrijwel alle filmpjes en foto's van de website. „We hebben twee keer een boot gehuurd om met de camera voorop vanaf het water te filmen. We werkten hier al een tijdje aan, dus ik heb veel met die blik in de stad rondgelopen. Zag ik mensen luieren langs de kant, of spotte ik een dode vis, dan maakte ik een foto. Ik ben nog van de generatie die weet hoe het eruitzag voordat de singel werd gedempt. Nu de singel straks weer rond is, willen we de mensen daarover informeren.”

Het duo maakte al varend heel wat beeldmateriaal van de Utrechtse grachten en zette dat ook integraal op YouTube.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht