Volledig scherm
De vloer van de woning in het huis in Ondiep is na de lekkage zwaar beschadigd. © Foto AD

Utrechts gezin leeft al weken in hotels

Een Utrechts gezin kan al ruim drie weken hun huis niet in, omdat een defecte stadsverwarming van Eneco hun woning in Ondiep onder water zette. „We hebben in vier hotels gezeten en zitten nu in een bnb in Driebergen. Voor een gezin met twee kleine kinderen levert dat veel stress op. Het steekt daarom dat Eneco zegt nergens van af te weten.

Ze zijn er wel klaar mee. Het jonge gezin uit de Moerbeistraat – ze willen niet met naam in de media – dat vorige maand bij terugkomst van vakantie hun woonkamer als een zwembad aantrof. Drie weken geleden kwam er een monteur van Eneco om een nieuwe inlaatcombi te installeren. Maar het gedupeerde gezin kon de woning niet in: de vloer was doorweekt. In de kamer staan nu al drie weken droogmachines te blazen. „Dat Eneco nu in jullie krant zegt dat ze niets afweten van een gezin dat al weken niet in de woning kan, verrast me onaangenaam”, zegt de vader van het gezin.

Quote

Nu voor de vakantie, vrezen veel bewoners dat zij straks ook in een nat huis terugkeren

Gedupeerd gezin

„We pendelen maar heen en weer tussen onze tijdelijke onderkomens en Ondiep”, zegt de man. „We zitten nu in Driebergen”, zegt zijn vrouw. „We hebben twee kinderen van 1 en 3. Dagelijks moeten ze naar de crèche in Ondiep. We zaten eerst in een hotel, maar omdat het zich liet aanzien dat de situatie langer ging duren, hebben we nu een bnb geboekt in Driebergen, dicht bij mijn werk.” 

Voor de kinderen zorgt het voortdurende heen-en-weer-gereis voor onrust. Maar ook voor de ouders is de maat vol. „De verzekeringsmaatschappij handelt de zaak keurig af tot nu toe, maar het gedoe zorgt wel voor veel stress”, zegt de gedupeerde vader.

Buurtbewoners ongerust

Omdat meer woningen kampen met problemen aan de stadsverwarming, gaat Eneco 170 woningen controleren. Het steekt de familie dat Eneco nu pas echt in actie komt en aankondigt bij die 170 woningen de inlaatcombi's te gaan controleren. „Ze weten al sinds 2014 dat er iets aan mankeert, want toen kwam de eerste klacht. Na onze lekkage zijn veel buurtbewoners ongerust geworden. Zeker nu voor de vakantie, vrezen veel bewoners dat zij straks ook in een nat huis terugkeren.”

Het getroffen gezin in Ondiep kan zaterdag weer terug naar de woning. Maar niet voorgoed. Er komt een tijdelijke vloer die het resterende vocht absorbeert. Een maand later moet die tijdelijke vloer er weer uit, waarna de nieuwe permanente vloer kan worden gelegd. „We zijn voorlopig nog niet klaar”, verzuchten de bewoners.

Reactie Eneco

Woordvoerder Dick Kors van Eneco benadrukt opnieuw dat zij echt niet weten dat het gezin uit Ondiep al drie weken in hotels leeft vanwege de problemen met de stadsverwarming. „Vermoedelijk is dat in overleg met hun verzekeringsmaatschappij gelopen. Uiteraard vinden we dit heel vervelend voor het gezin en we gaan hen zo snel mogelijk benaderen.” 

Monteurs van Eneco lopen deze dagen in de Fruitbuurt in Ondiep rond om aan te bellen en de inlaatcombi's te controleren. Bij mensen die niet thuis zijn, worden afspraakkaarten in de bus gedaan.  

Volledig scherm
De Moerbeistraat is een van de straten met een defecte stadsverwarming. © Foto AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht