Volledig scherm
UTRECHT-Openingsfeest Midzomergracht festival.Lucas Bolwerk. © Angeliek de Jonge

Utrechts Midzomergracht festival uitgebreider dan ooit

Het 22ste Midzomergracht festival, dat vandaag is begonnen in Utrecht, is uitgebreider dan ooit.

Met feesten, theater, muziek, workshops, films, een foto-expositie, lezingen, eten en drinken kunnen naar verwachting vele tienduizenden bezoekers tien dagen lang samen seksuele en genderdiversiteit vieren. Hoogtepunt is de tweede editie van de Utrecht Canal Pride zaterdagmiddag over de grachten, met tientallen boten.

Het festival gaat vanavond van start met een openingsfeest op het festivalterrein in het park bij het Lucasbolwerk. Verschillende dj’s draaien op het terrein, Midzomergracht Village, muziek. In de Stadsschouwburg is er een grote culturele openingsshow.

Bonte stoet

Aan de Utrecht Canal Pride doen meer dan veertig boten mee. Daaronder een boot met ambtenaren en medewerkers van de gemeente, een boot met veertig middelbare scholieren en een boot met maar liefst 120 Utrechtse politici, helemaal achteraan de bonte stoet.

Ook vaart een boot mee met zestig medewerkers en personeelsleden van TivoliVredenburg, die zich verkleden als popsterren. De Utrecht Canal Pride vaart vanaf 14 uur van het Ledig Erf naar TivoliVredenburg. Na de parade zijn er verschillende straatfeesten op het Domplein, Jacobskerkhof, Zocherpark en het Paardenveld. Wie door wil feesten, kan ’s nachts naar afterparty’s.

Speeddate

Na het openingsweekend zijn er de hele week lezingen, debatten en workshops. Zo is er op dinsdag een informatieavond in de Kargadoor over HIV. Op woensdag is er een speeddate voor mannen in de Venue aan de Varkenmarkt. 

In het slotweekend is er op vrijdag 22 juni een muzikale bingoshow in de Winkel van Sinkel. Ook treedt Willeke Alberti op in Holland Casino voor Roze Vrijdag. Vrijdagmiddag wordt voorts officieel gevierd dat het regenboogzebrapad aan de Lange Viestraat vijf jaar bestaat. ’s Avonds is er een gratis klassiek concert op het water aan de Weerdsluis.

Roze filmdagen

Filmtheater ’t Hoogt draait zaterdagavond 23 juni de beste LHBTI-short movies van de Roze Filmdagen. In TivoliVredenburg is er dan het PANN-feest, het grootste gay indoor festival van Europa, met onder andere optredens van Dave Roelvink, Rochelle, Yes-R en Sheela. 

Na een roze zondagviering in de Janskerk op zondag 24 juni, kunnen belangstellenden films bekijken in ’t Hoogt en in het Louis Hartlooper Complex. Het Midzomergracht festival eindigt zondag 24 juni ’s avonds met een speeddate voor vrouwen in Venue. 

Meer informatie en aanvullingen op het programma vindt u hier

Politieke boot
Ondanks verschillen in achtergronden en wat moeilijkheden in de voorbereiding van de Canal Pride, gaan GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA en Student & Starter zaterdag met elkaar het schip in. De gezamenlijke boot van de politieke partijen sluit als 41ste boot de bonte parade van boten op de Utrechtse grachten af.

Op de boot scharen zo’n 120 leden van deze zes partijen, onder wie leden van de fracties en politici uit de Eerste en Tweede Kamer, zich achter de boodschap: wij stemmen voor liefde. Met hun gezamenlijke deelname willen de partijen benadrukken dat zij - ondanks hun verschillen - ‘eensgezind zijn op thema’s die raken aan het jezelf kunnen zijn’.

Vorig jaar voeren enkele politieke partijen, toen het nog minder druk was met vaartuigen, mee met een eigen boot. Aanvankelijk wilde GroenLinks ook dit jaar met een eigen boot, maar dat verzoek werd door de organisatie afgewezen. In de politieke wandelgangen ging het verhaal dat de partij niet met de VVD op één boot wilde, maar dat werd ontkend door GroenLinks.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht