Volledig scherm
In 2015 bezocht Máxima het vierde Taal Doet Meer-college. © Robin Utrecht

Utrechts taalinitiatief in ‘winnaarsroes’ door Appeltje van Oranje

Van voorlezen aan kleuters tot ouderen coachen bij het gebruik van de Nederlandse taal: de Utrechtse taalvrijwilligersorganisatie Taal Doet Meer helpt anderstalige Utrechters. Máxima overhandigt volgende maand het Appeltje van Oranje aan de vrijwilligers. Gisteravond werden ze verrast met het nieuws. 

„We hebben een vrolijke winnaarsroes”, vertelt Marjolein Slothouwer, projectleider bij Taal Doet Meer. De organisatie verzorgt samen met bijna 1.000 vrijwilligers taalprojecten onder de naam ‘de Utrechtse taalstraat voor jong en oud’. De deelnemers en vrijwilligers zijn net zo divers als Utrecht zelf, het gaat van studenten tot pensionado’s. De projecten variëren van voorlezen aan kinderen tot taalcoaching voor volwassenen. Allemaal voor mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen en daardoor niet goed mee kunnen doen in de Utrechtse maatschappij.

Het Appeltje van Oranje wordt jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten. De winnaars ontvangen €15.000 en een bronzen appeltje. Dat wordt op 23 mei overhandigd door koningin Máxima op paleis Noordeinde. Het is niet de eerste keer dat het initiatief in aanraking komt met Máxima. In 2015 was ze aanwezig bij een Taal Doet Meer-college. De andere winnaars zijn de landelijke stichting Met Je Hart en ElanArt uit Gelderland. Met Je Hart zet zich met meer dan 1.000 vrijwilligers in om eenzaamheid onder ouderen te verminderen door ouderen met buurtgenoten in contact te brengen. Stichting ElanArt helpt jonge vluchtelingen bij hun integratie in de Nederlandse maatschappij.  

Verrassing

Taal Doet Meer was een van de twaalf genomineerde projecten. Het nieuws van de winst kwam woensdag als een verrassing. De plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds kwam langs met een bloemetje. „We wisten niet dat de winnaars gisteren bekendgemaakt werden, dus we waren echt verrast”, vertelt Lineke Maat, directeur van Taal Doet Meer. „Vanochtend hebben we taart met elkaar gegeten.” 

Het thema van de prijs was dit jaar ‘De kracht van samen: Vrijwilligers doen mee(r)!’ Lineke Maat is daarom extra blij met de prijs. „Het is een doel voor ons om onze vrijwilligers te binden en te laten groeien bij onze projecten. Deze prijs is echt een erkenning voor onze 1.000 vrijwilligers en onze organisatie.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht