Volledig scherm
Sinterklaas tijdens de intocht van vorig jaar © Michel van Bergen

Utrechtse actiegroep: ‘Stuur VN-waarnemers naar Sinterklaas-intochten’

De Verenigde Naties moeten waarnemers sturen naar de intochten van Sinterklaas. Dat verzoek heeft de Utrechtse actiegroep Majority Perspective bij de Verenigde Naties gedaan. De Sinterklaas-intochten gaan volgens de actiegroep gepaard met schendingen van mensenrechten en escalerend geweld, waartegen de overheid weigert op te treden. 

Majority Perspective is een actiegroep van de Utrechters Rogier Meijerink en Michael van Zeijl. Zij voerden de afgelopen jaren niet alleen actie tegen het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet, maar ook tegen de verheerlijking van het het koloniale verleden in straatnamen, zoals de JP. Coenstraat in de Utrechtse wijk Lombok.      

Recentelijk heeft Stichting Majority Perspective een verzoek gestuurd aan meerdere commissie  van de Verenigde Naties om tijdens de intocht VN-waarnemers te sturen. ,,De ernstige mensenrechtenschendingen waar de jaarlijkse intochten mee gepaard gaan, het escalerende geweld en de weigering van de overheid hiertegen op te treden maken internationale bemoeienis noodzakelijk”, aldus de actiegroep.

Majority Perspective haakt aan bij de herhaalde oproep van de Verenigde Naties om het sinterklaasfeest aan te passen. ,,Al jaren wordt Nederland door de VN in niet mis te verstane bewoording aangesproken op de beschamende Sinterklaas festiviteiten en aanwezigheid van de racistische stereotypering Zwarte Piet. Even zo lang uit de VN kritiek op de behandeling van mensenrechtenactivisten die met geweld de mogelijkheid ontnomen wordt om tegen dit evident racisme op te komen.”

Zwarte Piet

Quote

Nederland zorgt actief voor het in standhou­den van de racisti­sche stereotype­ring Zwarte Piet en voor de escalatie van het geweld tegen mensen die opkomen tegen de evident racisti­sche stereotype­ring Zwarte Piet

Waar de VN Nederland aanspreekt op hen verantwoordelijkheid, daar blijft Nederland juist die verantwoordelijkheid ontkennen, vindt Majority Perspective. ,,Nederland zorgt actief voor het in standhouden van de racistische stereotypering Zwarte Piet en voor de escalatie van het geweld tegen mensen die opkomen tegen de evident racistische stereotypering Zwarte Piet. Zowel Zwarte Piet zelf, als de gewelddadige onderdrukking van vergaderingen en betogingen, zijn ernstige mensenrechtenschendingen die ook door internationale mensenrechtenverdragen van de VN worden gegarandeerd. De actieve rol van de Nederlandse overheid in deze schendingen en de leugenachtige wijze waarop Nederland de VN hierover informeert, maakt het noodzakelijk dat de VN zich door onafhankelijke waarnemers laat informeren.”

De Verenigde Naties hebben inmiddels laten weten dat het verzoek van de Nederlandse actiegroep aan de verkeerde instantie is gericht. De VN hebben Meijerink gevraagd een ander VN-onderdeel te benaderen. Dat zou inmiddels zijn gebeurd, aldus Meijerink.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht