Volledig scherm
Het stadhuis van Utrecht. © anp

Utrechtse Ambtenaar in de stress

UtrechtAmbtenaren van de stad Utrecht zijn enorm gestrest door de reorganisatie bij de gemeente. Ze zijn onzeker en overwerkt. De leidinggevenden denken daarentegen dat de herstructurering soepel verloopt.

De leidinggevenden van de gemeente zijn erg positief over de reorganisatie, maar er bestaat een kloof tussen de top en de werkvloer. Dat blijkt uit een rapport van externe adviseurs in opdracht van de gemeente zelf.

Veel stress, onbegrip en onduidelijkheid
Hoewel de reorganisatie goed en doortastend is aangepakt, schrijven de rapporteurs, is er onder ambtenaren in de dagelijkse praktijk veel stress, onbegrip en onduidelijkheid.

Medewerkers snappen wel dat de gemeente moet veranderen, maar niet alle ambtenaren kunnen zich goed aanpassen en niet alle leidinggevenden kunnen daar altijd goed mee omgaan. De extra werkdruk is voor de ambtenaren een probleem.

Vooral bij de dienst Vergunningen en handhaving is veel onvrede, zo blijkt uit het rapport. Ook bij de mensen achter de balie en bij Stadswerken heerst onbegrip.

Meer bezuinigen
De reorganisatie was een van de belangrijkste punten in het collegeprogramma dat de huidige coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks bijna vier jaar geleden schreven. Vrijwel alle bezuinigingen die nodig waren, moesten worden opgebracht via een reorganisatie bij de gemeente Utrecht zelf.

Er verdwenen negenhonderd banen bij de gemeente. Zo'n twee derde daarvan ging weg doordat onder meer de bibliotheek, Stadsschouwburg, en het Centraal Museum zelfstandig verder zijn gegaan. De rest, 333 voltijdbanen werden bij de gemeente geschrapt.

Rapport eindigt positief
De komende jaren wordt er nog verder bezuinigd. Er moet uiteindelijk dertien miljoen op de overhead bespaard worden, vijftien miljoen op de inkoop en 1,4 miljoen op de communicatie.

Het rapport eindigt, ondanks de problemen bij ambtenaren, positief. 'Gemeente Utrecht heeft zichzelf in de voorhoede gebracht als het gaat om modernisering van grote gemeenten', stellen de rapporteurs.

un.reageren@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht