Volledig scherm
De Bachvereniging heeft vandaag op 10 kilometer hoogte een concert gegeven op een KLM-vlucht van Japan naar Amsterdam. © Marco Meijdam - Bachvereniging

Utrechtse Bachvereniging geeft concert op 10 kilometer hoogte voor jarige KLM

Passagiers op een vlucht vanuit Japan richting Schiphol kregen vandaag een wel heel bijzondere verrassing. Op 10 kilometer hoogte kregen ze een live-concert van de Nederlandse Bachvereniging uit Utrecht dat daarmee de jarige KLM in het zonnetje zette.

De muzikanten speelden heel toepasselijk het nummer Air in. ,,Het was een groot succes”, zegt Eva Terpstra van de Nederlandse Bachvereniging. ,,De passagiers vonden het prachtig. Overal werden de mobiele telefoons en tablets in de lucht gestoken om dit unieke concert te filmen.” De Bachvereniging gaf drie optredens: één in de businessclass en twee in de economy-class. ,,We dachten eerst dat er in de economyclass te weinig ruimte zou zijn, maar het is toch gelukt.”

Japan

Het concert was afgesproken werk, zegt Terpstra. ,,We hebben net een tournee van een week in Japan achter de rug. We wisten dat we op maandag terug zouden vliegen, uitgerekend de dag dat KLM 100 jaar bestaat. In overleg met hen hebben we dit op touw gezet.”

Handbagage

Voor de muzikanten zelf was het eigenlijk een kleine moeite. ,,Wij nemen altijd onze instrumenten mee als handbagage. Het zijn vaak unieke exemplaren die in sommige gevallen zelfs nog uit de tijd van Bach stammen. Daar nemen de muzikanten geen enkel risico mee. Voor de cello, best een groot instrument, wordt zelfs een aparte stoel gereserveerd.” De fagot en klavecimbel waren echter te groot, die moesten gewoon in het bagageruim. ,,De bespelers hiervan hebben tijdens het concert voor levende muziekstandaard gespeeld en de bladmuziek omhoog gehouden.”

Nog last gehad van turbulentie? ,,Nee", lacht Terpstra. ,,Het was gelukkig vrij rustig. Het was nog even afwachten hoe onze muziek klinkt met het achtergrondgeluid van een vliegtuig, maar je kunt op het filmpje horen dat het prima in orde was.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht