Volledig scherm
De bibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht. © AD

Utrechtse bieb moet ontslagen trio weer in dienst nemen

De bibliotheek in Utrecht moet drie medewerkers die ze ontslag had aangezegd, weer in dienst nemen. Daarnaast moet ze het trio nog achterstallig loon betalen. Dat heeft de rechter besloten. 

Het trio is al jaren in dienst van de bieb en is het slachtoffer van een grote reorganisatie van de bibliotheek. De FNV had het ontslag van het trio, dat al een ontslagvergoeding had gekregen, aangevochten. Deze ontslagvergoeding moeten de drie op hun beurt weer terugbetalen aan de bibliotheek.

De Utrechtse bieb is al eerder door de rechter op de vingers getikt. Het bestuur wilde vaste medewerkers vervangen voor vrijwilligers om zodoende geld te besparen. Dat is nodig omdat ze minder subsidie krijgt van de gemeente.

Tegen het inschakelen van vrijwilligers maakte de FNV vorig jaar al bezwaar bij de rechter. Die gaf de vakbond gelijk, ook in hoger beroep. Gevolg is dat de bieb nu voor de uitleen oproepkrachten moet inhuren. Dat kost geld, dat ze anders zou gebruiken voor het organiseren van tentoonstellingen of lezingen, aldus directeur Ton van Vlimmeren.

'Een beetje verrast'

Hij laat in een reactie weten toch wel een beetje verrast te zijn door het feit dat het ontslag van drie medewerkers is teruggedraaid, omdat onder meer het UWV in eerste instantie wel kon leven met het ontslag.

Van Vlimmeren wijst erop dat zijn advocaat en die van de FNV met elkaar in overleg zijn over een oplossing. De bibliotheek heeft nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan. Of Van Vlimmeren dat gaat doen, hangt af van het resultaat van de gesprekken die de twee partijen voeren.

Als gevolg van de grote reorganisatie bij de bibliotheek Utrecht moesten uiteindelijk twintig personeelsleden het veld ruimen, aldus Van Vlimmeren. Veertien zijn er vrijwillig vertrokken, drie personeelsleden gingen akkoord met een vergoeding en drie maakten bezwaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht