Volledig scherm
De Steenweg is in Utrecht een populaire plek voor bezoekers uit de stad en de regio. © ANP

Utrechtse binnenstad vooral overspoeld door Utrechters en niet door toeristen

Drukte in de Utrechtse binnenstad is niet het gevolg van massa’s buitenlandse toeristen. Het zijn vooral inwoners van de stad en regiogenoten die het centrum overspoelen en ook ergernis veroorzaken bij binnenstadbewoners. Dat concludeert Utrecht op basis van onderzoek.

In de Utrechtse binnenstad lopen opvallend veel minder bezoekers rond dan tien jaar geleden. Toen trok de stad nog 32 miljoen bezoekers per jaar, totdat volgens de gemeente de economische crisis hard op de rem trapte. Vorig jaar bezochten 29 miljoen mensen het stadscentrum; in 2010 waren dat er slechts 22 miljoen. 

Van alle bezoekers aan het Utrechtse centrum bestaat slechts 15 procent uit toeristen die langer dan twee uur in de stad verblijven. De helft van alle mensen die vorig jaar het Utrechtse stadshart bezochten, kwam uit Utrecht zelf. Terwijl nog eens ruim een derde van alle bezoekers inwoner is van een regiogemeente.

Amsterdam

Vorig jaar trok Utrecht grofweg 4 miljoen toeristen. Ter vergelijking: toerismetopper Amsterdam trok er bijna 20 miljoen. Utrecht telde gemiddeld per vierkante kilometer 21 hotelovernachtingen per dag, tegen Amsterdam 263. Daarmee scoort de Domstad ook slechter dan Den Haag, Rotterdam en Maastricht. 

Veel bezoekers die kort in de stad verblijven, gaan vooral naar de winkels, zoals naar de Steenweg en omgeving. De capaciteit die Utrecht aankan, wordt niet overschreden, stelt de gemeente. Toch ervaart een kwart van de binnenstadbewoners overlast.

Die overlast bestaat uit lawaai, zwerfvuil en stank. Verder is er veel ergernis over wildplassers. Ook de bevoorrading van winkels en horeca wekt ergernis. Met de horeca en winkels worden de komende maanden gesprekken gevoerd om de overlast in te perken. Zo volgt onder meer een proef met ondergrondse afvalinzameling op de Neude en de Mariaplaats.

Quote

Dat mensen in Utrecht zeggen dat ze steeds vaker buiten­lands horen praten in het centrum komt ook doordat de stad steeds meer buitenland­se studenten trekt

Bezoekersmix

De meeste toeristen verblijven gemiddeld drie nachten in Utrecht, maar opvallend veel toeristen blijven slechts een dag. ,,De bezoekersmix is niet in balans en biedt ruimte voor verbetering’’, concludeert de gemeente. Veel van deze toeristen die Utrecht bezoeken komen uit eigen land (6 op de 10). Ook Duitsers, Belgen en Engelsen, Spanjaarden en Italianen weten de Domstad goed te vinden. 

Daarbij trekt de Dom naar verhouding erg veel bezoekers, gelet op de beperkte capaciteit. Ook trekken volgens de gemeente veel toeristen richting Museumkwartier. Daar heeft onderzoeker Egbert van der Zee van de Universiteit Utrecht zo zijn twijfels over. ,,Want het is heel moeilijk om de vaak slecht voorbereide buitenlandse toerist uit zijn bubbel te krijgen.’’ Ze volgen volgens hem vaak de massa en komen uit op plekken rond winkels waar het vaak toch al druk is en daardoor nog drukker wordt. 

,,Dat mensen in Utrecht zeggen dat ze steeds vaker buitenlands horen praten in het centrum komt ook doordat de stad steeds meer buitenlandse studenten trekt’’, weet de onderzoeker en inwoner van Utrecht. Bovendien zijn toeristen volgens hem ‘extreem zichtbaar’, omdat ze altijd op straat zijn als ze het stadscentrum bezoeken. 

Groei

Van der Zee verwacht komende jaren ondanks een volgens hem alweer afvlakkende groei toch een forse toename van het aantal van buitenlandse toeristen. ,,Niet alleen doordat in het overvolle Amsterdam de toeristenbelasting flink gaat stijgen en mensen vanuit Utrecht Amsterdam gaan bezoeken. Maar ook omdat het aantal hotels in  Utrecht flink uitbreidt.’’ 

Doel van komende jaren is volgens de gemeente niet om het aantal toeristen te laten groeien, maar vooral om ‘te investeren in het behoud van de kwaliteit van de stad en haar bezoek’. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht