Restaurant Jonkheer de Ram op het Wed in Utrecht. Actiegroep Binnenstad 030 vindt dat er paal en perk moet worden gesteld aan de uitbreiding van de horeca in het centrum van Utrecht.
Volledig scherm
Restaurant Jonkheer de Ram op het Wed in Utrecht. Actiegroep Binnenstad 030 vindt dat er paal en perk moet worden gesteld aan de uitbreiding van de horeca in het centrum van Utrecht. © Foto Ruud Voest

Utrechtse binnenstadbewoners: Niet nog meer horeca, centrum moet ‘woonbaar’ blijven

De binnenstad van Utrecht moet weer ‘woonbaar’ worden. Hartje Utrecht is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot een paradijs voor consumenten en recreanten, maar het zijn de bewoners die daarvoor in de vorm van toenemende overlast de prijs betalen.

Quote

De grens van wat nog toelaat­baar is, die is zeker in de laatste vijf jaar wel overschre­den

Oudegrachtbewoner Tim van Beest

Dat is de strekking van een petitie die actiegroep Binnenstad 030 woensdag in het Utrechtse Stadskantoor overhandigde aan verantwoordelijk wethouder Anke Klein. Zij gaat de komende maanden in gesprek met onder meer bewoners, ondernemers en andere belangengroepen over de leefbaarheid van de binnenstad.

De petitie is meer dan 1500 keer getekend. Binnenstad 030 vindt vooral dat er paal en perk moet worden gesteld aan de groei van horeca en toerisme in de binnenstad. De petitie ging vergezeld van een visie op de nabije toekomst, waarmee de actiegroep een voorschot neemt op de komende gesprekken.

Daarin staat onder meer dat er geen nieuwe vergunningen verleend moeten worden aan winkels die zich uitsluitend richten op toeristen. Verder moeten de markten op het Vredenburg en elders ruim baan krijgen en ‘worden gekoesterd’. Monumentale panden en bestaande woningen in de binnenstad zouden niet meer gesplitst mogen worden.

Massatoerisme

Een opvallende stelling in de bewonersvisie is ook: ‘Utrecht ontmoedigt het massatoerisme en sluit de poorten voor de toeristen die Amsterdam kwijt wil.’ Verder zouden er wat betreft Binnenstad 030 geen hotels  moeten bijkomen, die zich op toeristen richten. Ook het vakantieverhuur van woningen moet worden teruggedrongen.

Wethouder Klein liet zich over deze standpunten en stellingen niet uit. ,,Er zitten wel een paar radicale tussen. Waar het de komende maanden over gaat, is dat we goed de belangen afwegen van alle betrokken partijen in de binnenstad. Het is daarom ook goed en belangrijk dat mensen meepraten en hun mening kenbaar maken.’’

Lusten

Oudegrachtbewoner Tim van Beest overhandigde namens Binnenstad 030 de petitie aan de wethouder. ,,Er wordt altijd gezegd dat mensen die in de binnenstad wonen, daar zelf voor hebben gekozen. Dat ze dus de lusten ervan ervaren en maar niet moeten klagen over de lasten. Maar de grens van wat nog toelaatbaar is, die is zeker in de laatste vijf jaar wel overschreden.’’

De ‘onbetaalbare rust en de schoonheid van de binnenstad’ staat volgens de petitie op het spel. ,,Als deze trend zich voortzet, wordt het heerlijke karakter van het oude centrum voorgoed en wezenlijk aangetast. Dat willen wij niet en velen met ons.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht