Utrechtse boeren produceren veel meer dan we hier op kunnen

VideoOp het oog boeren de Utrechtse boeren goed. Miljoenen kilo’s zuivel gaan jaarlijks de grens over. Maar de Utrechtse boer ziet er weinig van terug. En nu dreigt ‘ie ook nog eens een deel van z’n vee te moeten inleveren.

Vlees van het Rijnrund uit het Krommerijngebied, het zachte kaasje Le Petit Doruvael uit Montfoort en kakelverse eieren van de boer uit Woudenberg. Stap in de regio Utrecht een willekeurige supermarkt binnen en je struikelt over de streekproducten. De boeren in de provincie zorgen voor duizelingwekkende cijfers: ze produceren jaarlijks 22 miljoen kilo varkensvlees, 631 miljoen eieren en 22 miljoen kilo rundvlees. Maar vooral zuivel, heel veel zuivel. Met een jaarlijkse productie van zo’n 668 miljoen kilo aan melk, boter en kaas is Utrecht met recht een ‘melkprovincie’ te noemen. Genoeg om bijna de hele Randstad te voeden.

Maar op een steenworp afstand van dat lekkere streekkaasje liggen de schappen in de Utrechtse supermarkt ook gewoon vol met boter uit Ierland, melk uit België en kip uit Brazilië. Hoe kan dat, uitgerekend in een regio die zoveel produceert? ,,Het is simpelweg een kostenkwestie’’, zegt landbouweconoom Petra Berkhout van Wageningen Universiteit. ,,In Brazilië kunnen ze goedkoper produceren, dus wordt de kip diepgevroren naar Nederland gebracht en voor een relatief lage prijs verkocht. Consumenten, gewend aan een lage prijs, vinden het prima.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht