Volledig scherm
© ANP

Utrechtse broers verdacht van miljoenenfraude in de zorg

Twee broers zijn vandaag aangehouden omdat zij meer dan zes miljoen euro verdiend zouden hebben aan fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Het gaat om een bestuurder en werknemer van een Utrechts thuiszorgbureau.

De broers zouden voornamelijk zorg leveren aan Turkse klanten. 80 procent van het geld dat ze kregen, werd niet aan zorg besteed, blijkt uit onderzoek van de recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW. Er werd voor meer dan 100 klanten gedeclareerd, maar die zorg werd dus lang niet allemaal geleverd. 

Quote

Hier zijn sterke aanwijzin­gen dat de zorgaanbie­der en de cliënten samenge­span­nen hebben

Christine Rompa, zorgkantoor Zilveren Kruis

Justitie verdenkt het tweetal van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. In oktober vorig jaar ontving het zorgkantoor van Zilveren Kruis de eerste signalen dat er iets niet in de haak was met de Utrechtse dienstverlener. Die droeg het onderzoek over aan de Inspectie SZW. Daarop volgde doorzoeking van drie kantoren en drie woningen en werd beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s, waaronder een Porsche, BMW, Landrover en een Audi. 

De broers worden verdacht van samenspanning met de zorgontvangers. Een deel van hen zou niet alle zorg nodig hebben die gevraagd werd, een ander deel zou helemaal geen zorg nodig hebben. Het geld dat werd uitbetaald zou deels naar de broers gaan en deels naar de ‘zorgbehoevenden’.

Terugvorderen

Woordvoerder Christine Rompa  van zorgkantoor Zilveren Kruis laat weten dat ten onrechte ontvangen bedragen worden teruggevorderd bij de budgethouders. Dat gaat, gelet op het totaalbedrag, al gauw om vele tienduizenden euro’s per cliënt.

Drie jaar geleden  speelde iets soortgelijks in Houten en Nieuwegein. Daar werden twee inmiddels niet meer bestaande bedrijven verdacht van fraude tot vier miljoen euro, maar daar bleken de budgethouders (cliënten) meestal te goeder trouw. Zilveren Kruis zag bij hen uiteindelijk af van terugvordering.

Daar lijkt nu geen reden voor. Rompa: ,,Hier zijn sterke aanwijzingen dat de zorgaanbieder en de cliënten samengespannen hebben.’’

Dweilen

Het komt de laatste jaren geregeld voor dat malafide zorgbureaus misbruik maken van persoonsgebonden budgetten. Rompa pleit voor striktere regels voor het beginnen van een zorgbureau. ,,Nu steken wij veel energie in het uitwisselen van gegevens en opsporen van fraude, maar er zijn nauwelijks toelatingsregels voor zorgaanbieders. Er zou om te beginnen een ‘verklaring omtrent het gedrag’  gevraagd kunnen worden. Nu is het dweilen met de kraan open.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht