Volledig scherm
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen laat zich de ambtsketen omhangen door chauffeur Jos voorafgaand aan een naturalisatie van nieuwe Nederlanders in Museum van Speelklok tot Pierement. © Erik van 't Woud

Utrechtse burgemeester Jan van Zanen wil nog eens zes jaar door

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) wil graag nog eens zes jaar door als burgemeester van Utrecht. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. De gemeenteraad zette vandaag officieel de procedure voor zijn herbenoeming in gang.

Dat betekent dat er vanaf vrijdag een vertrouwenscommissie wordt gevormd, waarin alle fractievoorzitters van de gemeenteraad zitten. Deze commissie stuurt voor 1 september aanstaande een aanbeveling tot herbenoeming aan de Commissaris van de Koning. Die moet op zijn beurt een voorstel schrijven voor de minister van Binnenlandse Zaken, die zijn definitieve goedkeuring moet geven.

Gemeenteraad

Van Zanen zegt in een korte reactie dat ‘het eervol zou zijn als mij de mogelijkheid wordt geboden burgemeester van deze stad te blijven’. ,,Graag zou ik mij willen blijven inzetten voor alle Utrechters en voor onze prachtige stad en regio. Het is aan de gemeenteraad om over een eventuele voordracht tot herbenoeming te spreken en te besluiten.’’

Quote

Graag zou ik mij willen blijven inzetten voor alle Utrechters en voor onze prachtige stad en regio

Raadslid

De 57-jarige Van Zanen begon op 1 januari 2014 in Utrecht, na een burgemeesterschap in Amstelveen. Hij volgde toen Aleid Wolfsen op die het na één termijn voor gezien hield. De VVD’er was toen de eerste burgemeester in Utrecht in 15 jaar die niet afkomstig is uit de PvdA. In Utrecht was Van Zanen eerder vanaf 1990 raadslid en van 1998 tot 2005 wethouder financiën en economische zaken. Hij liet een goede indruk achter.

Gewaardeerd

Van Zanen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gewaardeerd burgemeester. Zijn inlevingsvermogen en grote netwerk komen van pas als de stad in maart van dit jaar wordt opgeschrikt door een aanslag in een tram op het 24 Oktoberplein, waar uiteindelijk vier doden vallen en enkele gewonden. Bewoners en politiek bedanken Van Zanen na de tragische gebeurtenis voor zijn ‘onvermoeibare, zorgvuldige inzet en betrokkenheid’.

In 2017, halverwege zijn ambtstermijn, heeft van Zanen met de gemeenteraad al een uitgebreid voortgangsgesprek (ook wel midterm review) doorstaan. Zijn functioneren werd toen getoetst aan een profielschets uit 2013. ‘Een bruggenbouwer’, ‘bindend’, ‘aanspreekbaar’, ‘heeft humor en kan relativeren’ en ‘is een authentiek leider’, zijn enkele kwaliteiten die in dat document worden genoemd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht