De Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, heeft een hommage geschreven aan de door brand getroffen Notre-Dame. De beroemde kathedraal in Parijs werd deze week getroffen door een verwoestende brand.
Volledig scherm
De Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, heeft een hommage geschreven aan de door brand getroffen Notre-Dame. De beroemde kathedraal in Parijs werd deze week getroffen door een verwoestende brand. © EPA

Utrechtse Dom brengt ode aan Notre-Dame

Organist Jan Hage brengt morgen in de Domkerk een eerbetoon aan de door brand verwoeste Notre Dame in Parijs. Om 15.30 uur speelt Jan Hage op het grote orgel van de Domkerk in Utrecht de première van Pour Notre-Dame, van Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki.

Calliope Tsoupaki.
Volledig scherm
Calliope Tsoupaki. © Michiel van Nieuwkerk.

Vanaf volgende week spelen organisten door het hele land het nieuwe stuk. De organisten die het stuk spelen, tonen hiermee ook hun medeleven met hun collega’s in Parijs, die het orgel van de kathedraal lang moeten missen. Hoewel het orgel alleen roet- en stofschade heeft opgelopen zal het nog jaren duren voordat het weer kan worden bespeeld.

Tsoupaki was diep geraakt toen ze op televisie zag dat de Notre Dame werd verwoest. „Naast het christendom, de architectuur en de kunst is de kathedraal ook een symbool voor muziek. Gelijk na de brand ben ik begonnen met het componeren van Pour Notre-Dame: voor Onze-Lieve-Vrouw, voor de kerk en voor de muziek die ons allemaal verbindt.”

Calliope Tsoupaki schrijft als Componist des Vaderlands het hele jaar door composities die inhaken op belangrijke evenementen en gebeurtenissen in Nederland. Ze wil hiermee een verbindende rol spelen in de maatschappij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht